Boli

# pericole canicula # protectie canicula #canicula #sanatate

Cum sa te feresti de canicula daca este musai sa iesi din casa la orele amiezei

Ne confruntam cu cea mai calduroasa zi din acest an. 40 de grade la umbra, in zonele de sud ale tarii. Iar canicula va coninua pana cel putin la finalul lunii, au anuntat meteorologii. In zilele caniculare este important sa ne ferim cat mai mult de caldura si de soarele dogoritor la orele amiezii, pentru a preveni insolatia, lesinul sau chiar infarctul.

Canicula poate fi periculoasa, iar expunerea prelungita la caldura poate duce la probleme de sanatate serioase. Tocmai de aceea este important ca in aceste zile sa se evite efortul fizic sau iesirea din casa la orele amiezii. Insa, cand acest lucru nu este posibil, si situatia ne impune sa iesim din casa la orele amiezei, este important sa iei cateva masuri de protectie pentru a te feri de efectele nefavorabile ale caniculei.

Alege haine lejere si culori deschise

Opteaza pentru haine confectionate din materiale naturale, cum ar fi bumbacul si inul, care permit pielii sa respire si sa se racoreasca mai usor. Evita hainele stramte sau din materiale sintetice, deoarece acestea pot retine caldura si pot provoca disconfort. De asemenea, alege culori deschise, precum alb, bej, crem, deoarece reflecta caldura. In shimb, culorile inchise, precum negru, bleumarin, atrag caldra.

Poarta palarie si ochelari de soare

Protejarea capului si a fetei este esentiala in timpul caniculei. O palarie cu boruri largi te va ajuta sa-ti protejezi fata de razele solare directe si sa-ti mentii capul mai racoros, evitand insolatia. De asemenea, nu uita sa porti ochelari de soare pentru a-ti proteja ochii de radiatiile UV nocive.

Aplica crema de protectie solara

Inainte de a iesi din casa, foloseste o crema de protectie solara cu un factor de protectie ridicat. Aplica-o pe toate zonele expuse la soare, cu precadere pe fata, gat, maini si picioare. Reaplica crema la intervale regulate, mai ales daca transpiri sau intri in contact cu apa.

Hidrateaza-te

Una dintre cele mai importante masuri de protectie impotriva caldurii este sa bei suficienta apa. Incearca sa bei cel putin 8 pahare de apa pe zi si ia cu tine o sticla de apa in timpul iesirilor tale. Evita bauturile alcoolice, pe cele cu cofeina, dar si pe cele cu zahar, deoarece acestea pot duce la deshidratare.

Cauta locuri umbroase

Daca nu iti permiti sa iei un taxi pentru a te deplasa si esti nevoit sa mergi pe jos pana la un mijloc de transport, incearca, pe cat posibil, sa mergi prin locuri umbrite.

Fii atent la semnele de dezhidratare si caldura excesiva

Daca te simti ametit, slabit, ai senzatie de greata sau dureri de cap, acestea pot fi semne ale deshidratarii sau caldurii excesive. Daca resimti aceste simptome, incearca sa te adapostesti intr-un loc racoros, bea apa si cauta ajutor medical daca simptomele persista sau se inrautatesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare