Boli

#lipsa vitamina k #imbatranire creier #vitamina k

Vitamina K, substanta care previne imbatranirea creierului

Vitamina K este una dintre vitaminele esentiale pentru functionarea optima a corpului uman, dar, de multe ori, pare a fi neglijata si subevaluata in comparatie cu alte vitamine populare, cum ar fi vitamina C sau vitamina D. Cu toate acestea, importanta vitaminei K nu poate fi subestimata, deoarece joaca un rol crucial in sanatatea corpului uman.

 

Desi este cunoscuta in special ca factor antihemoragic, care fereste organismul de sangerari si grabeste vindecarea ranilor, Vitamina K are si alte beneficii, care o transforma intr-un aliat de nadejde al organismului in lupta cu bolile.

Ce este Vitamina K

Ceea ce numim in mod curent Vitamina K este, de fapt, un grup de vitamine liposolubile, ce se dizolva in grasimi si sunt necesare pentru producerea unor proteine specifice, numite factori de coagulare, care ajuta la prevenirea sangerarilor excesive.

De asemenea, vitaminele K sunt implicate in metabolismul calciului, contribuie la sanatatea oaselor si la prevenirea degradarii cognitive, care se instaleaza odata cu varsta. In acest sens, ultimele cercetari au aratat ca persoanele cu varsta peste 70 de ani, ce aveau niveluri crescute de Vitamina K, au obtinut rezultate excelente privind memoria episodica verbala.

Beneficiile Vitaminei K

  • Vitamina K2 poate contribui la prevenirea declinului cognitiv si la reducerea riscului de Alzheimer;
  • este necesara pentru functionarea normala a ficatului, prin producerea de proteine implicate in procesele hepatice esentiale;
  • joaca un rol esential in coagularea normala a sangelui, ajutand la producerea de factori de coagulare in ficat;
  • consumul adecvat de vitamina K2 contribuie la mentinerea densitatii osoase, la reducerea riscului de fracturi si ajuta la activarea proteinelor care sunt implicate in absorbtia si utilizarea calciului in oase;
  • in urma unor studii clinice, s-a ajuns la concluzia ca vitamina K poate reduce recurenta cancerului de ficat, iar in cazul barbatilor, un consum regulat de vitamina K2 poate scadea riscul aparitiei cancerului de prostata;
  • stopeaza excesul de calciu in elastina din piele si ajuta la mentinerea elasticitatii ei, intarziind aparitia ridurilor;
  • ajuta la prevenirea depunerii de calciu in artere, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare de genul aterosclerozei sau calcifierii arteriale.

Surse de Vitamina K

Vitaminele K sunt de trei feluri:

  • Vitamina K1 (filochinona);
  • Vitamina K2 (menachinona);
  • Vitamina K3 (menadiona).

Una dintre cele mai bogate surse de Vitamina K1 este varza de Bruxelles. Chiar daca aceasta nu este foarte folosita in bucataria romaneasca, exista cateva retete cu varza de Bruxelles, gustoase si usor de pregatit, care iti pot aduce un aport generos de Vitamina K.

Alte surse alimentare din care putem lua aceasta vitamina sunt legumele cu frunze verzi: spanac, varza kale, salata verde, patrunjel, coriandru, stevie, rucola, macris, broccoli, conopida, dar si uleiul de rapita sau cel de masline.

Unele produse de origine animala contin Vitamina K2 in proportii destul de mari: branza, unt, iaurt, ficat, rinichi, carne de vita, carne de pui, somon, sardine, hering sau galbenusul de ou.

Posibile interactiuni intre Vitamina K si alte medicamente

Desi interactiunile medicamentoase cu vitamina K nu sunt foarte comune, exista cateva medicamente care pot afecta nivelurile de vitamina K sau pot fi afectate de consumul acesteia.

Iata cateva exemple:

  • Anticoagulantele orale (cum ar fi warfarina) - consumul mare de alimente bogate in vitamina K le poate reduce eficacitatea, iar suplimentele cu aceasta vitamina pot interfera cu actiunea anticoagulantelor;
  • Antibioticele cu spectru larg, cum ar fi cefalosporinele si penicilinele, pot afecta flora intestinala, iar acest lucru poate duce la deficiente temporare de vitamina K in organism;
  • Anticonvulsivele, cum ar fi fenobarbitalul si fenitoina, pot reduce nivelurile de vitamina K, iar aceasta poate scadea eficacitatea ei in coagularea sangelui;
  • Colestiramina, folosita in tratamentul colesterolului ridicat, poate interfera cu absorbtia vitaminei K si poate duce la deficiente ale acesteia in organism.

Vitamina K este esentiala pentru mentinerea sanatatii noastre generale. Asigurarea unui aport adecvat prin alimentatie poate contribui semnificativ la mentinerea sanatatii noastre pe termen lung. Este intotdeauna recomandat sa consulti un specialist in nutritie sau medicul tau inainte de a lua suplimente de vitamina K.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului