Boli

#canicula #caldura #insolatie #hidratare

Cum sa te feresti de canicula

Daca pana in urma cu doua saptamani  vremea ne juca feste si temperaturile nu erau deloc specifice lunilor mai si iunie, acum valul de caldura incepe sa faca victime. In special copiii si batranii sunt vulnerabili in fata temperaturilor ridicate, lucru dovedit de numarul de apeluri primite de personalul de la ambulanta in ultimele zile.


In aceste zile caniculare, specialistii ne sfatuiesc sa fim cumpatati, sa incercam sa ne ferim de soare asa ca ne dau urmatoarele sfaturi:


Fara soare intre orele 11.00 si 18.00


Medicii ne sfatuiesc sa stam la umbra intre orele 11.00 si 18.00 deoarece atunci razele soarelui sunt extrem de puternice. Daca totusi trebuie sa iesim din casa, este indicat sa incercam sa mergem prin locurile umbrite.


Hidratare maxima


Bea cat mai multe lichide. De preferat este apa plata, sucurile naturale sau ceaiurile facute in casa, lipsite de chimicale, E-uri sau alte ingrediente nocive. De asemenea, medicii sunt de parere ca apa foarte rece nu este cea mai potrivita si ne indeamna sa consumam lichide la temperatura camerei.


Totusi, specialistii in medicina traditionala chineza considera ca in aceasta perioada este bine sa bem ceaiuri calde.  Pe acelasi principiu merg si arabii care pe canicula beau ceaiuri fierbinti. Acestea dilata vasele de sange, lucru care duce la scaderea temperaturii corpului.


Este indicat sa se consume aproximativ doi litri de lichide zilnc, fara a astepta insa senzatia de sete. Cu cat se consuma mai multe lichide, cu atat organismul este mai hidratat si mai rezistent in fata caldurii.


Atentie! Desi poate ca berea este foarte imbietoare atunci cand iti este cald, cel mai bine este sa eviti bauturile care contin alcool, deoarece ele favorizeaza deshidratatea si diminueaza capacitatea organismului de a lupta impotriva caldurii.


Fructe si legume proaspete


Tot pentru o hidratare optima sunt recomandate fructele si legumele proaspete. Acestea sunt pline de vitamine si consumate reci au un efect mult mai bun decat il are o inghetata. Specialistii in nutritie ne recomanda pepenele verde, galben, piersicile, rosiile si castravetii.


Atentie la imbracaminte


In perioada verii, pe timp de canicula in special, trebuie sa purtam haine deschise la culoare, din materiale naturale (bumbac, in),  foarte lejere, iar capul trebuie sa fie acoperit cu o sapca, batic, palarie etc, mai ales atunci cand stam in bataia directa a soarelui.


Dusuri caldute


Pentru a ne racori este recomandat sa facem dusuri mai dese, de preferat cu apa calduta, iar dupa iesirea de la dus sa evitam folosirea prosopului. Cu cat apa va ramane mai mult pe piele, cu atat ne vom simti mai racoriti si mai hidratati.


De asemenea, atunci cand iesim din casa este recomandat sa avem la noi un pulverizator cu apa minerala pe care sa il folosim de fiecare data cand este nevoie. Cateva picaturi de apa imprastiate pe ten, piept, brate, spate sau picioare, vor fi de mare ajutor.


Temperatura din casa


Daca nu avem aer conditionat, putem reduce caldura din casa prin inchiderea ferestrelor si prin tragerea draperiilor care sa impiedice patrunderea razelor de soare in incapere. De asemenea, cu cat lumina artificiala este mai slaba, cu atat mai bine.


Totodata, orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie trebuie inchis si chiar scos din priza.

Sursa foto : lifedynamix.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare