Boli

#purtare corset # corset lombar #corset

Corsetul lombar - in ce situatii este indicata purtarea acestuia?

Ai dureri de spate sau cauzate de un traumatism in zona lombara? O buna solutie pentru a atenua durerile este sa porti un corset lombar, un produs de natura ortopedica, ce te ajuta sa stabilizezi total sau partial intreaga coloana vertebrala.

 

Corsetul lombar este folosit, adesea, pentru a fixa in pozitia normala anatomic segmentul toracic si lombosacral al coloanei vertebrale. Astfel, prin actiunea acestuia se atenueaza durerile de spate, se stopeaza presiunea asupra muschilor, vertebrelor si a discurilor intervertebrale.

Corsetul lombar este o buna modalitate de a reduce sarcina pe segmentul vertebral-motor al spatelui.Totodata, acesta poate fi folosit si pentru a reduce lordoza lombara, deci poate fi considerat un dispozitiv medical pentru recuperarea rapida dupa un traumatism, operatie de hernie de disc sau pentru a atenua durerile cauzate de diferite patologii ale coloanei vertebrale.

Cand se mai recomanda corsetele lombare?

Pentru a avea efect, modelul de corsete lombare trebuie ales in functie de inaltime si greutate. Astfel, odata aplicat pe zona spatelui va ajuta la atenuarea durerilor cauzate de:

  • Distrofia musculara;
  • Hernia de disc sau intervertebrala (daca se dezvolta ceea ce se numeste radacini nervoase ciupite);
  • Proeminentele discului intervertebral;
  • Leziuni ale ligamentelor si ale partilor coloanei vertebrale;
  • Neoplasme maligne;
  • Patologii ale coloanei vertebrale, printre care: lumbago, radiculita, osteochondroza.

Tipuri de corsete ortopedice

In magazinele de articole medicale si online, cum este si magazinul Ortosan, vei gasi mai multe tipuri de corsete ortopedice, fiecare cu indicatie terapeutica clara. In functie de materialul din care sunt realizate, aceste corsete pot fi:

Corset lombar-toracic

Acest tip de corset permite fixarea pieptului si a intregului spate si se realizeaza din materiale dure sau semi-dure; de regula, acest tip de corset se foloseste pentru a trata lumbago, hernie intervertebrala, proeminenta a discului, osteoporoza, osteoartrita, sacrodinie. Dincolo de asta, acest tip de corset ajuta la refacerea dupa un traumatism sau dupa o interventie chirurgicala.

Corsetul toraco-lombosacral

Si acest tip de corset ortopedic este realizat din materiale rigide sau semi-rigide si permit fixarea pelvisului intr-o pozitie normala. De regula, acest tip de corset este recomandat in cazul accidentarilor, a herniei intervertebrale si a radiculopatiei.

Braul lombar

Acesta este cel mai scurt corset pentru zona spatelui, acoperind doar partea inferioara a spatelui si, partial, pieptul si pelvisul. Acesta este destinat persoanelor care au un stil de viata activ, sunt sportivi sau isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului sau la birou. Braul lombar este potrivit pentru a atenua durerile cauzate de mialgie sau sciatica, iar recomandarea se face doar de catre medic, in functie de varsta, greutatea si severitatea bolii.

Corsetele pentru copii

De regula, copilului ii este indicat sa poarte un astfel de corset atunci cand postura nu este corecta. Practic, purtarea acestuia il va ajuta pe copil sa isi relaxeze muschii spatelui si vertebrele, sa isi consolideze ligamentele si sa se obisnuiasca cu procesul de schimbare a posturii. De cealalta parte, corsetul pentru copii poate fi folosit si in cazul exercitiilor fizice intense, pentru a consolida muschii si a elimina durerile post-antrenament.

Sursa foto: Istock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare