Regula de cinci secunde spune ca “daca scapi mancare pe jos, dar o poti ridica in cinci secunde, atunci va fi in regula sa o consumi, in caz contrar cel mai bine este sa nu faci acest lucru”, potrivit ladbible.com
Ideea este ca cele cinci secunde nu sunt suficiente pentru ca mancarea sa fie invadata de germeni si sa devina contagioasa. Insa, atunci cand ridici mancarea cazuta pe jos, in afara de regula celor cinci secunde, mai sunt cativa factori la care ar trebui sa te gandesti.
Unul dintre acestea este locul in care a cazut. De exemplu, daca iti cade o bucata de paine in propria bucatarie sau casa, unde podeaua este curata, probabil ca va fi in regula sa o consumi daca o ridici in cele cinci secunde. Insa, daca painea cade pe strada, sau intr-o camera de hotel, unde exista foarte multa mizerie, este important sa o arunci imediat.
Istoria regulii celor cinci secunde, veche de secole
Este interesant faptul ca baza istorica a regulii celor cinci secunde dateaza de secole, din zilele lui Genghis Khan si ale Imperiului Mongol.
Potrivit lui Paul Dawson si Brian Sheldon, autorii cartii “Did You Just Eat That?”, cand Genghis Khan nu era ocupat sa ucida oameni sau procreeze, inventa reguli de genul “pentru cat timp poate sta mancarea pe pamant si sa fie in continuare buna de consum”.
Desi nu a fixat regula intr-o anumita limita de timp, pe vremea lui, daca mancarea cadea pe jos, aceasta ramanea acolo cat timp dorea el.
Cand cuceritorul care a construit cel mai mare imperiu contiguu din lume iti spune ca este bine sa ridici mancarea de pe podea, probabil ca este mai bine sa-l asculti.
In ceea ce priveste stiinta din spatele acestui lucru, este adevarat ca, cu cat mancarea ramane mai mult timp pe podea, cu atat mai multi germeni se pot urca pe aceasta si o pot transforma intr-un focar de infectii.
Ce spune stiinta
Cu toate acestea, stiinta spune ca germenii vor incepe sa se urce pe mancare in secunda in care acesta atinge solul. Potrivit cercetatorilor, o fractiune de secunda este suficienta pentru ca mancarea sa se contamineze.
Oamenii de stiinta care au testat regula celor cinci secunde au descoperit ca tipul de alimente si tipul de suprafata sunt mai importante decat timpul in care acestea au stat pe podea. Dar, in general, cu cat mai mult timp trece pana cand ridici alimenele, cu atat vor avea mai multi germeni.
Potrivit oamenilor de stiinta alimentele umede, cum ar fi fructele, se vor contamina mai usor cu germeni, deoarece acestea sunt mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
Cat despre suprafete, daca scapi alimente pe un covor, sansele sunt mai mici sa se infesteze cu foarte multi microbi in doar cinci secunde, dar se pot umple de scame si alte mizerii.