Boli

# controale oncologice #controale medicale gratuite

Controale medicale gratuite in mediul rural - caravana „Nu am facut destul” ajuta la depistarea bolilor oncologice

In weekend-urile din perioada 9 septembrie - 5 noiembrie 2023, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite in cadrul caravanei „Nu am facut destul”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). „Nu am facut destul” este o caravana de controale medicale gratuite in mediul rural, ajunsa la a X-a editie.

 

Investigatiile au ca scop depistarea bolilor oncologice si includ: analize de sange si urina, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostata, dermatoscopii pentru depistarea afectiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, masurarea tensiunii, glicemiei, greutatii, inaltimii, indicelui de masa corporala. Aceste controale vor fi realizate de catre medici specialisti si rezidenti, asistente medicale, studenti la facultati de medicina si elevi la scoli postliceale sanitare.

Caravana ajunge anul acesta in judetele Galati (comunele Suhurlui si Cuza Voda), Vrancea (Cimpuri si Tulnici), Vaslui (Girceni si Oltenesti), Dolj (Macesu de Sus) si Brasov (Teliu). Calendarul editiei din 2023:

- 9, 16 & 17 septembrie - Teliu, jud. Brasov

- 16, 23 & 24 septembrie - Suhurlui, jud Galati

- 23, 30 septembrie & 1 octombrie - Oltenesti, jud. Vaslui

- 30 septembrie, 7 & 8 octombrie - Cimpuri, jud. Vrancea

- 7, 14 & 15 octombrie - Macesu de Sus, jud. Dolj

- 14, 21 & 22 octombrie – Cuza Voda, jud. Galati

- 21, 28 & 28 octombrie - Tulnici, jud. Vrancea

- 28 octombrie, 4 & 5 noiembrie - Girceni, jud. Vaslui.

Vor fi cate doua vizite in fiecare sat. In timpul primei vizite se vor recolta probele de sange si urina, iar in a doua vizita, weekendul urmator, dupa venirea rezultatelor de la analize, se vor alatura si medicii pentru investigatii mai amanuntite. Costul total al analizelor de care beneficiaza o persoana in caravana poate ajunge pana la 2.750 lei.

Pe langa controalele medicale gratuite, caravana aduce si o importanta componenta educationala pacientilor din mediul rural.

Acestia vor fi in dialog constant cu medicii si voluntarii despre importanta preventiei si investigatiilor medicale, vor avea acces la pliante si brosuri informative si vor putea urmari video-uri educative in salile de asteptare. De asemenea, pacientii cu suspiciuni de cancer vor fi redirectionati pentru investigatii suplimentare gratuite si sprijiniti pe tot parcursul acestui proces.

Pe parcursul celor noua editii precedente, caravana a testat peste 10.100 de persoane din localitati rurale din 34 de judete, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente si studenti voluntari. Doar in ultimii 5 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel putin 28 de cazuri de cancer (mamar si de piele).

Proiectul ramane relevant in contextul in care Romania are un mare deficit de medici de familie, dar si de medici specialisti in marea majoritate a zonelor rurale (aproximativ 50% dintre medicii din Romania profeseaza in Bucuresti si in 5 judete cu centre universitare). In plus, Romania este pe ultimul loc in UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sanatate si al cheltuielilor cu medicina de familie. Pe langa toate astea, mortalitatea prin cancer in Romania este mai mare decat media UE si a crescut in ultimul deceniu, desi prevalenta cancerului in Romania este mai mica decat media U.E. In anul 2022, CNAS nu a decontat nicio mamografie in noua judete din tara.

Caravana „Nu am facut destul” este organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si este sustinuta de Janssen, Synevo, Pfizer, Roche, iCredit, Novartis, Merck, Bristol Myers Squibb, Servier, Sanofi, Farmaciile Alphega, MSD, Caravana cu medici, Medist Imaging.

Parteneri media: Click Sanatate, Radio Trinitas, Radio Romania Antena Satelor, Viata libera.

Detalii despre campanie pot fi gasite si pe: www.invingemcancerul.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare