Boli

#dementa #alzheimer #sanatate

Ce trebuie sa stim despre boala Alzheimer si dementa

Pentru foarte multi pacienti, boala Alzheimer este principala cauza care conduce la dezvoltarea dementei. Dementa se refera la acele afectiuni neurologice care impacteaza memoria si capacitatea cognitiva pana la punctul in care pacientul ajunge sa depinda de ajutorul persoanelor din jur pentru a avea o viata apropiata de cea normala.

Cu cat diagnosticarea este mai timpurie, cu atat mai multe creste speranta de viata si calitatea vietii. In acelasi timp, Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa care nu are un tratament care sa duca la vindecare. In schimb exista abordari care pot reduce efectele negative ale bolii si pot imbunatati viata pacientului.

Cateva aspecte specifice bolii Alzheimer

Alzheimer nu este o afectiune dezvoltata doar prin prisma inaintarii in varsta. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca vorbim despre principalul factor de risc in a dezvolta boala respectiva, avand in vedere ca cei mai multi dintre pacienti dezvolta aceasta afectiune dincolo de 65 de ani. Tot in randul aspectelor specifice in boala Alzheimer este si faptul ca vorbim despre o boala progresiva. Simptomele acestei boli se agraveaza odata cu trecerea timpului, pe parcursul anilor.

Astfel pacientii dezvolta treptat pierderi usoare de memorie. In faza tarzie a bolii persoanele afectate de Alzheimer nu pot purta conversatii simple, avand inclusiv dificultati in a raspunde la anumite simptome de mediu. Conform statisticilor, persoanele care au primit diagnosticul de Alzheimer mai pot trai circa 4-8 ani, dar exista numeroase situatii in care viata pacientilor diagnosticati cu Alzheimer se poate prelungi cu inca 10 sau chiar 20 de ani.

Principalele simptome ale bolii Alzheimer

In procente de 60-80%, Alzheimer este considerata a fi cauza pentru dementa. Exista mai multe simptome care sunt asociate cu boala Alzheimer, simptome pe care pacientii le manifesta odata cu dezvoltarea acestei boli. Primul si cel mai des intalnit simptom este problema cu memoria. Pentru etapele incipiente manifestarile sunt date de dificultatea pacientului de a-si aminti evenimente sau conversatii recente. Avansarea bolii inseamna agravarea tot mai evidenta a problemelor cu memoria, dar si a altor simptome.

In prima faza pacientul diagnosticat cu Alzheimer poate constientiza anumite dificultati sau probleme cu propriile ganduri si amintiri. Progresul bolii face insa ca prietenii apropiati si familia sa remarce inrautatirea simptomelor. Printre cele mai des intalnite simptome in cazul pacientilor diagnosticati cu boala Alzheimer regasim urmatoarele:

  • Repetarea acelorasi lucruri si adresarea acelorasi intrebari
  • Uitarea conversatiilor si a evenimentelor recente
  • Punerea lucrurilor in locuri neobisnuite si ratacirea in locuri care de altfel sunt cunoscute
  • Probleme in a-si aminti obiectele folosite zi de zi sau numele persoanelor din anturajul apropiat
  • Dificultati de exprimare in gasirea cuvintelor potrivite pentru anumite conversatii
  • Probleme in concentrare si gandire, mai ales in ceea ce priveste folosirea numerelor
  • Efectuarea mai multor sarcini concomitent
  • Incapacitatea de a lua decizii rationale si incetinirea reactiilor

Daca astfel de simptome asociate cu boala Alzheimer sunt observate la persoanele din familie sau la prieteni apropiati, este indicat sa se apeleze la o consultatie neurologica de specialitate. Pentru detalii suplimentare viziteaza site-ul www.pro-memoria.ro.

FOTO: pro-memoria.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare