Boli

# combatere anxietate #anxietate

Combate starile de anxietate rapid si usor, urmand cateva sfaturi simple

Este absolut normal sa fim ingrijoriati din cand in cand de situatiile cu care ne confruntam si  pe care nu le intelegem inca pe deplin, pentru ca acest lucru ne face sa fim mai performanti si mai motivati sa ne atingem cat mai bine scopurile. Mai mult decat atat, trebuie sa intelegem faptul ca teama este un mecanism de aparare al organismului, care ne fereste de situatii care ne pun viata in pericol. Spre exemplu, este normal sa avem anumite temeri in privinta izbucnirii unui incendiu pentru ca suntem constienti de faptul ca acest lucru ne poate pune viata in pericol, astfel ca  de cele mai multe ori, sentimentul de teama si ingrijorare este cel care ne determina sa stam departe de situatiile potential periculoase. Desi teama este benefica pana intr-un anumit punct, lucrurile pot scapa uneori de sub control, astfel ca aceste sentimente de teama si ingrijorare devin o parte integrata din viata noastra, ceea ce putem denumi pe scurt anxietate. Anxietatea, la fel ca orice alta afectiune dispune de simptome mai mult sau mai putin specifice, insa aceasta nu provoaca dureri fizice, ci totul este trait si resimtit la nivel mental.

 

Anxietatea presupune o teama nejustificata chiar si fata de unele situatii in care teama nu ar trebui sa fie prezenta sub nicio forma. Atunci cand incepem a fi ingrijorati chiar si de cele mai simple lucruri, iar situatiile simple din viata de zi cu zi devin coplesitoare, cel mai probabil este momentul oportun sa apelam la ajutor de specialitate, pentru ca anxietatea are un impact negativ major si asupra calitatii vietii de zi cu zi. Iata asadar care sunt cele mai bune moduri prin care pot compabate starile anxioase dar si cum poti gasi cel mai bun tratament pentru anxietate.

Apelarea la medicul specialist

Cea mai buna decizie pe care o poti lua in ceea ce priveste diagnosticarea si tratarea anxietatii este aceea de a apela la un medic specialist, in fond, unica persoana care iti poate oferi cel mai corect diagnostic si tratament in ceea ce priveste aceasta problema. Axietatea se poate manifesta diferit de la un pacient la altul, ceea ce o poate face destul de greu de depistat pe cont propriu. Apelarea un medic de specialitate te va ajuta sa inlaturi orice fel de dubiu in aceasta privinta si iti va oferi cele mai bune solutii de tratament, pentru ca da, anxietatea se poate trata, iar simptomele acesteia pot fi tinute sub control.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala

Psihoterapia cognitiv-comportamentala si-a dovedit eficienta de-a lungul timpului in ceea ce priveste diferite afectiuni de natura mentala, fiind utilizata cu succes si pentru tratarea depresiei. In general, in tratarea anxietatii, specialistii apeleaza la cele doua tratamente validate stiintific si anume la psihotrapia cognitiv-comportamentala si la medicatie, in functie de gravitatea situatiei. Prin intermediul terapiei, pacientii invata sa isi identifice mult mai usor acele ganduri care declanseaza starile de anxietate si vor invata sa isi controleze mult mai bine anumite comportamante, in loc sa le evite.

Exista viata dupa anxietate

Anxietatea te poate purta in cele mai adanci prapastii, de unde cu dificultate mai poti vedea iesirea la lumina, insa acest lucru nu inseamna sfarsitul, oricat de lipsit de speranta ne-am simti in momentele in care anxietatea isi face de cap. O ceasca de cafea, o cugetare intensa asupra vietii si asupra situatiei cu care te confrunti, precum si preocuparea cu diferite activitati sunt lucruri care te pot deconecta de la starile anxioase si te pot face sa intelegi mult mai bine faptul ca exista viata dupa anxietate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare