Boli

#colesterol rau #colesterol bun

Ce trebuie sa stii despre colesterolul “bun” si colesterolul “rau”. Care sunt valorile normale si ce boli anunta

Ai auzit despre colesterol bun si colesterol rau? Stii care sunt valorile normale? Medicii spun despre colesterol ca poate fi prieten, dar si dusmanul nostru, in acelasi timp. Prieten, pentru ca este indispensabil bunei functionari a organismului si dusman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungand sa le obtureze.

 

Specialistii in indeamna pe oameni sa isi masoare periodic nivelul colesterolului deoarece hipercolesterolemia nu doare si nu se manifesta in niciun fel. Nu o poti depista decat facandu-ti analizele de sange. Daca la 20 – 25 de ani valoarea acestuia este normala, atunci nu este necesara repetarea analizelor decat o data la 5 ani. Valoarea normala a colesterolul total este in medie 180 mg/100 ml sange. Colesterolul LDL trebuie sa fie mai mic sau egal cu valoarea 1,5 g/l, iar LDL trebuie sa fie cel mult de 2 ori mai mare decat HDL.

Lipoproteinele HDL (lipoproteine cu densitate mare) sunt benefice deoarece ele recupereaza surplusul de colesterol din celule si il readuc la ficat, pentru a fi distrus. Daca o persoana produce prea multe proteine LDL, cele HDL nu vor putea face fata sarcinilor, iar deseurile se vor acumula putin cate putin in artere. In final ele perturba grav circulatia sangelui si activitatea inimii. Asadar, colesterolul LDL este cel “rau”, iar colesterolul HDL cel “bun”.

Alimente bogate in colesterol: omleta, unt, ficat gras, maioneza, caviar. 

Alimente sarace in colesterol: fructe si legume, iaurt si lapte degresat, supa de pui sau uleiul vegetal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare