Boli

#alimente sanatoase #nutritionisti #alimente

Alimente “sanatoase” pe care nutritionistii le evita

Imagineaza-ti ca ai avea sansa de a arunca o privire in bucatariile celor mai buni nutritionisti si dieteticieni din lume: oamenii care stiu exact ce sa manance pentru un abdomen mai subtire si o viata mai lunga. Probabil ca nu ai fi surprins de ceea ce vezi: multe fructe si legume proaspete, cereale integrale, peste, ulei de masline. Dar ceea ce te-ar putea surprinde este ceea ce nu vei vedea: alimentele obisnuite, asa-zis "sanatoase", care ar putea sa iti aglomereze propria camara. Exista un motiv in spatele acestei liste de alimente pe care nutritionistii le evita: ele nu sunt atat de sanatoase pe cat ai crede.

1. Rondele din orez expandat. Acestea sunt un aliment de baza al dietei de moda veche, dar carbohidratii simpli au un indice glicemic (IG), o masura a vitezei cu care sangele creste ca raspuns la alimente pe o scara de la 1 la 100. Alimentele cu indice glicemic ridicat ofera un impuls de energie, dar te pot lasa flamand in cateva ore. Intr-un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, cercetatorii de la New Balance Foundation Obesity Prevention Center au descoperit ca gustarile cu IG ridicat au provocat foame, precum si o activitate crescuta in zona de pofta si recompensa a creierului.

2. Cesti uriase pentru cafea. "Incerc sa evit cofeina in exces", spune dr. Mamta M. Mamik, profesor asistent de obstetrica, ginecologie si stiinta reproducerii la Scoala de Medicina Icahn de la Mount Sinai. "Un adult poate consuma in siguranta pana la 400 de miligrame de cofeina pe zi, ceea ce echivaleaza cu patru cesti de cafea de 8 uncii. Dar daca se bea mai mult de atat, se poate produce o excretie de calciu, care, in timp, poate duce la osteoporoza. Evitarea excesului de cofeina ajuta, de asemenea, la evitarea simptomelor de sevraj neplacute, cum ar fi letargia, insomnia, durerile de cap si iritabilitatea."

3. Ciorbe pe baza de smantana. "Desi le ador, incerc sa ma tin departe de supele pe baza de smantana. Acestea nu numai ca imi deranjeaza stomacul, dar sunt si pline de calorii goale si adesea au umpluturi ingrijoratoare, cum ar fi proteinele hidrolizate, colorantii alimentari si siropul de porumb despre care aflu mai tarziu", spune dr. Taz Bhatia, expert in sanatate integrativa si autor al cartii The 21-Day Belly Fix.

4. Pachete de fulgi de ovaz aromatizati. "Incerc sa evit alimentele care contin grasimi trans, sirop de porumb si zaharuri adaugate", spune Eugenia Gianos, MD, cardiolog si director al Women's Heart Health la Lenox Hill Hospital. "Adesea listate ca uleiuri hidrogenate sau partial hidrogenate, grasimile trans fabricate sintetic cresc nivelul colesterolului rau (LDL) si scad nivelul colesterolului bun (HDL), crescand riscul de atac de cord si accident vascular cerebral."

5. Laptele de soia. "Eu evit laptele de soia", spune Guillem Gonzalez-Lomas, MD, specialist in medicina sportiva si profesor asistent de chirurgie ortopedica la NYU Langone Medical Center. "Da, povestile de groaza care leaga consumul excesiv de produse din soia de efecte asemanatoare estrogenului, cum ar fi dezvoltarea sanilor mariti la barbati altfel sanatosi, sunt exceptionale. Cu toate acestea, realitatea este ca soia imita estrogenul si activeaza receptorii de estrogen din organism. Vreti sa va asumati acest risc?"

6. Smoothie-uri de fructe. Un smoothie de fructe suna ca o alegere virtuoasa pentru o gustare de dupa-amiaza, dar trebuie sa fii atent: Multe optiuni cumparate din magazine sunt amestecate cu baze lactate bogate in calorii si indulcitori ieftini care le fac sa semene mai mult cu un desert decat cu o dieta. Asa ca nu e de mirare ca acesta este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le evita, in general. Daca ai de gand sa bei un smoothie, incearca sa iti faci propriul smoothie si sa adaugi cateva legume alaturi de fructe.

7. Granola. "Unul dintre cei mai importanti impostori de alimente sanatoase!", spune Lisa Moskovitz, RD, CDN, fondator al The NY Nutrition Group. "O ceasca mica de granola are aproape 600 de calorii, 30 de grame de grasime si 24 de grame de zahar. Este echivalentul de a-ti incepe dimineata cu doua felii de cheesecake."

8. Mezeluri. "Am o dieta foarte curata, bazata pe plante, asa ca lista de evitat este lunga pentru mine. Cu toate acestea, chiar si pentru cei care mananca carne, varietatile procesate sunt o alegere proasta", avertizeaza David L. Katz, MD, MPH, director fondator al Centrului de Cercetare pentru Preventie de la Universitatea Yale. "In timp ce legatura dintre carne si bolile cronice este destul de firava, legatura dintre carnea procesata incarcata cu sare, zahar si substante chimice si riscul de boli cronice este puternica si consistenta. Daca mancati carne, aceasta ar trebui sa fie pura - asa cum ati vrea sa fie si muschii dumneavoastra. Daca mancati carnurile foarte procesate si falsificate, acestea ar putea plati mai departe carnea de pe propriile oase."

9. Ketchup. "Se numeste ketchup pentru ca, in timp, te va ajunge din urma", glumeste un expert in diete. "Doar doua linguri amarate au pana la 8 grame de zahar si 40 de calorii. Iar majoritatea acelor calorii provin din siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, despre care s-a demonstrat ca mareste pofta de mancare si, in timp, duce la probleme de sanatate precum obezitatea si diabetul."

10. Nutella. "Nutella este unul dintre acele alimente despre care oamenii cred ca sunt sanatoase pentru ca contin o nuca", spune un alt specialist. "Dar verifica ingredientele: Produsele tartinabile precum Nutella sunt formate in principal din zahar si ulei de palmier, fara a implica aproape deloc nuci reale. Cu peste 20 de grame de zahar adaugat si doar doua grame de proteine, crema tartinabila sfarseste pur si simplu in talia ta."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului