Boli

#carente #alimentatie #copii #post

Care este alimentatia corecta in timpul postului si cum sa previi carentele. Trebuie copiii sa tina post? Ce spun medicii

 

Perioada postului este una dintre cele care le dau cele mai multe batai de cap romanilor, si asta deoarece multi nu stiu cum sa inlocuiasca alimentele “de dulce” astfel incat sa nu ajunga la carente. Desi poate parea ireal, este perioada in care multi mananca mai nesanatos decat in restul anului.

Medicul Florin Rosu, manager al Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi, vine cu recomandari in ceea ce priveste alimentatia in Postul Craciunului. Acesta a atras atentia ca este perioada in care apar adesea carente.

"Aceasta perioada (n.r. – Postul Craciunului) presupune abtinerea de la consumul de alimente de origine animala, precum si la momente de introspectie si reevaluare. Cu alte cuvinte, postul reprezinta o fapta de virtute si un exercitiu de vointa, care are ca si finalitate curatirea trupului si a sufletului. In timpurile vechi, oamenii au gasit echilibrul trupului si sufletului prin post, la acele vremuri semnificatia postului fiind strict legata de principii religioase. Ulterior, un rol deosebit de benefic al acestuia s-a dovedit a fi detoxifierea organismului. Cu toate acestea, perioada postului necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste alimentele consumate.

Cele mai frecvente deficite intalnite in timpul alimentatiei vegetariene sunt cel al aminoacizilor esentiali (lizina, metionina, triptofan) si cel al vitaminelor de grup B si D, cu toate acestea, printr-o alimentatie adecvata aceste dezechilibre pot fi corectate. De multe ori, oamenii decid sa inlocuiasca aceste alimente cu produsele semipreparate din magazine care prezinta un adevarat risc pentru sanatate prin continutul ridicat de aditivi alimentari, asa zisele E-uri", a declarat medicul Florin Rosu, pentru ziare.com.

Copiii NU trebuie sa tina post

Cand vine vorba despre copii, medicul sustine ca acestia nu trebuie sa tina post pana la varsta de minim 14 ani, deoarece au nevoie de un complex de elemente nutritive pentru o dezvoltare fizica si psihica optima.

"A fost demonstrat faptul ca organismul copiilor nu este pregatit pentru a face fata unor astfel de carente. Privarea copiilor de calciul continut de produsele lactate are consecinte importante asupra dezvoltarii sistemului osos, dar si endocrin", a declara medicul pentru sursa citata.

Pacientii cu boli cronice nu trebuie sa tina post

De asemenea, medicul declara ca pacientii cu boli cronici nu trebuie sa tina post. Acesta a dat exemplul pacientilor cu diabet zaharat, in cazul carora postul duce la cresterea glicemiei din cauza cresterii aportului de carbohidrati pe care ii consuma pentru a inlocui produsele de origine animala. 

"In aceasta perioada, aceasta categorie de pacienti prezinta valori glicemice crescute. Acest lucru se datoreaza cresterii consumului de carbohidrati. Un pacient diabetic are voie sa consume in medie 180 grame de carbohidrati pe zi. In perioada postului, aceasta cantitate se dubleaza sau chiar tripleaza, lucru care se reflecta in valorile crescute ale glicemiei. Lipsa proteinei de origine animala face ca pacientul sa simta senzatia de satietate mult mai tarziu, lucru care duce la cresterea frecventei meselor. Asadar, numarul crescut de carbohidrati din dieta, impreuna cu cea a portiilor de mancare asociata cu cresterea frecventei meselor duce la dezechilibrarea diabetului", a explicat dr Florin Rosu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare