Boli

#pericol covid #covid

Ai avut Covid? Pericol urias de a dezvolta aceasta afectiune

 

Persoanele care au fost infectate cu Covid-19, chiar si in forme usoare, pot dezvolta afectiuni cardiovasculare grave, atrag atentia sepcialistii din domeniul sanatatii.

S-a descoperit ca in cazul multor persoane care au suferit de Covid si ulterior au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare grave, aceste afectiuni au fost provocate in urma infectiei. In special in cazul persoanelor in varsta, s-au descoperit depuneri de grasimi pe vasele de sange.

Cu toate acestea, medicii au descoperit ca virusul SARS-CoV-2, care provoaca infectia COVID-19, infecteaza direct arterele inimii, potrivit unui articol din National Geographic.

Studiul a aratat ca virusul poate supravietui si se poate dezvolta in interiorul celulelor care formeaza placa - acumularea de celule pline de grasime care ingusteaza si rigidizeaza arterele, ducand la ateroscleroza. Daca aceasta plasa de rupe, poate bloca circulatia sangelui, ducand la infarct sau la accident vascular cerebral.

In cazul persoanelor care au suferit de infectie cu SARS-CoV-2, inflamarea placii este agravata si duce la cresterea sanselor de rupere. 

Acest lucru poate explica efectele cardiovasculare pe termen lung observate la unii, daca nu la toti pacientii COVID-19.

De asemeena, studiul a scos la iveala faptul ca virusul afecteaza mai multe organe din afara sistemului respirator. Cu toate acestea, pana acum, nu era demonstrat faptul ca ataca arterele.

"Nimeni nu s-a uitat cu adevarat daca exista un efect direct al virusului asupra peretelui arterial", a declarat Chiara Giannarelli, cardiolog la NYU Langone Health, din New York, coordonatoarea studiului. Giannarelli a precizat ca echipa sa a detectat ARN viral - materialul genetic al virusului - in arterele coronare. "Nu te-ai astepta sa vezi (acest lucru) la cateva luni dupa ce te-ai vindecat de COVID".

De asemenea, s-a demonstrat ca SARS-CoV-2 nu este doar un virus respirator, ci poate afecta atat inima cat si alte sisteme de organe, sustine Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington din St. Louis. Cercetarile lui Al-Aly au aratat ca riscul de a dezvolta boli cardiace si cardiovasculare, inclusiv insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, ritm cardiac neregulat, stop cardiac si cheaguri de sange, creste de doua pana la cinci ori in decurs de un an de la COVID-19, chiar si atunci cand persoana nu a fost spitalizata, potrivit realitatea.net.

"Acest studiu important leaga, pentru prima data, in mod direct, virusul SARS-CoV-2 de inflamatia placii aterosclerotice", spune Charalambos Antoniades, seful catedrei de medicina cardiovasculara de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Un alt studiu recent efectuat pe un esantion de peste 800.000 de persoane, condus de Fabio Angeli, cardiolog la Universitatea Insubria din Varese, Italia, a aratat ca pacientii cre au suferit de infectie cu COVID-19 au dezvoltat hipertensiune arteriala de doua ori mai des decat ceilalti. De asemenea, studiul a scos la iveala faptul ca riscul de boli cardiace poate este mult mai mare in cazul pacientilor care au avut Covid, chiar daca au avut simptome usoare. 

"Am vazut o pacienta care acum are un defibrilator, iar ea nici macar nu avea o boala severa", a declarat Bernard Gersh, cardiolog la Mayo Clinic, Rochester, Minnesota.

Exista tot mai multe studii, din intreaga lume, care arata cat de daunator este virusul SARS-CoV-2 pentru inima, chiar si in cazul pacientilor care au suferit de infectii usoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare