Boli

# consum banane #banane #stres

De ce sa mananci banane daca esti stresat. Sigur nu stiai asta!

 

Stiai ca bananele au efect anti-stres? Prin urmare, daca esti stresat, este indicat sa mananci banane. O banana pe zi, tine stresul la distanta! Aceste fructe tropicale nu doar ca sunt sanatoase si pline de nutrienti, insa iti imbunatatesc si starea de spirit.

In plus, sunt accesibile orici si se gasesc pe tot parcursul anului, ceea ce le transforma in alimentele ideale care trebuie sa se regaseasca in alimentatia oricarei persoane.

“Banana, un anti-stres natural  

E mai putin important daca Alexandru cel Mare sau Marco Polo a adus bananele in Europa. Important este ca banana e mai mult decat un fruct, e alimentul de baza pentru milioane de persoane care traiesc la tropice. Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, dupa citrice, ca si volum de consum mondial.

De ce trebuie sa ne reimprietenim cu banana, dupa ce ani de zile am acuzat-o ca ingrasa? In primul rand pentru ca banana are 100cal, adica putin mai mult decat o felie de paine. Apoi pentru ca e alcalina si nu stimuleaza apetitul, cum face majoritatea fructelor.

O banana de 120g are 25g glucide, cu cat e mai necoapta, cu atat contine mai mult amidon, nu zahar. Si mai important este aportul de magneziu si potasiu, minerale esentiale pentru buna functionare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv si urinar. Banana are efect antistres, scade tensiunea arteriala, colesterolul din singe si riscul de crampe musculare. Si pentru ca are mult fier, o putem numi aliment antianemic.

Banana este fructul care contine triptofan natural, un precursor de serotonina cu efect de linistire, da stare de bine la nivel cerebral. Asocierea cu vit. B6 favorizeaza sinteza de serotonina si conversia glucidelor in glucoza, cu stabilizarea nivelului glicemiei in sange. Deci banana calmeaza si mintea si apetitul! Banana este un fruct usor de digerat si nu da alergii, e optiunea ideala in diversificarea alimentatiei la sugari, gustarea perfecta pentru copii si sursa de energie pentru sportivi.

Cum trebuie sa fie o banana? Coapta nici prea mult nici prea putin, cu extremitatile verzi si mijlocul galben. Insa banana necoapta are avantajul ca regleaza digestia si trateaza diareea. Amidonul si pectinele pe care le contine au efect prebiotic, repara si regenereaza intestinul. Este o vorba de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge in colon si este folosit ca substrat hranitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigura echilibrul digestiv.

Banana este un fruct climateric, care se coace si dupa ce a fost cules. Gradul de coacere nu afecteaza continutul caloric, insa modifica indicele glicemic: de la 35, cat are banana verde, creste la 50 pentru banana bine coapta. Cantitatea de pectine si de amidon rezistent este mai mare in banana verde, gustul este fad si se digera mai greu. In schimb banana coapta contine mai mult zahar, este mai dulce si mai usor de digerat.

Greu de spus care este banana ideala, dar retineti: banana e buna si pentru foame si pentru energie si pentru silueta si pentru starea de bine!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare