Boli

#acizi grasi omega 3 #beneficii #omega 3

Beneficiile acizilor grasi Omega 3 pentru sanatate

Acizii grasi se gasesc in principal in peste gras (macrou, somon), uleiuri vegetale si in legume precum broccoli sau conopida, dar sunt bine asimilati in organism si atunci cand sunt introdusi in dieta sub forma de suplimente alimentare.

Caption: Suplimentele de Omega 3 asigura o buna parte din aportul zilnic necesar de acizi grasi esentiali

Acestia au fost asociati cu o serie de efecte pozitive asupra organismului uman si au atras atentia nutritionistilor, dar si a comunitatii medicale, datorita multiplelor sale beneficii.

Acizii grasi Omega 3 mai sunt cunoscuti si sub numele de acizi grasi esentiali. Aceasta denumire evidentiaza importanta acestora in termeni foarte simpli, deoarece, intr-adevar, sunt esentiali pentru organism, insa, in acest articol, iti vom detalia pe larg beneficiile acestora pentru sanatate.

1. Protejeaza sanatatea inimii

Buna functionare a inimii este un aspect vital, indiferent de varsta, iar unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale acizilor grasi Omega 3 este legat de sanatatea acesteia. Potrivit eatingwell.com, acizii grasi Omega 3 diminueaza presiunea sangvina si contribuie la scaderea nivelului de trigliceride, dar si la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Conform aceleiasi surse, un aspect interesant face referire la faptul ca suplimentele au niveluri de mercur mai mici fata de pestele proaspat.

De asemenea, acizii grasi ajuta la cresterea nivelului de colesterol „bun”. Astfel, bolile cardiovasculare pot fi prevenite printr-o alimentatie bogata in Omega 3, dar si cu ajutorul suplimentelor alimentare potrivite care sa acopere carentele nutritionale din organism.

2. Mentine sanatatea sistemului osteoarticular

Omega 3 joaca, de asemenea, un rol semnificativ in mentinerea sanatatii sistemului osteoarticular. Consumul adecvat de Omega 3 ajuta la reducerea inflamatiei si amelioreaza simptomele asociate bolilor reumatice (incetinesc progresia). De asemenea, acesti acizi grasi pot contribui la mentinerea densitatii osoase si la prevenirea afectiunilor precum osteoporoza sau artrita reumatoida, dar nu pot remedia problemele existente. Rolul lor este mai degraba acela de a incetini evolutia bolii.

Caption: Afectiunile sistemului osteoarticular pot fi prevenite prin introducerea unei cantitati optime de Omega 3 in dieta

3. Sustine functiile cognitive

Suplimentele cu Omega 3 sunt recomandate inca din copilarie pentru imbunatatirea functiilor cognitive, deoarece sprijina sanatatea creierului in perioada de dezvoltare cognitiva. De asemenea, este foarte important ca adolescentii sa aiba parte de acesti nutrienti esentiali pentru mentinerea performantelor cognitive. In cazul adultilor si al persoanelor mai in varsta, acest remediu naturist este benefic in prevenirea afectiunilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

4. Proprietati antiinflamatorii

Inflamatia este un raspuns natural care apare in momentul unui dezechilibru in corp. Uneori, inflamatia persista chiar si atunci cand organismul nu se confrunta cu o infectie, de exemplu, iar atunci devine cronica. Pe termen lung, poate cauza boli cardiovasculare si cancer. Asadar, un alt aspect important este capacitatea acizilor grasi Omega 3 de a actiona ca agent antiinflamator si de a asigura un echilibru in organism.

In concluzie, acizii grasi Omega 3 reprezinta un element esential pentru buna functionare a organismului. Printre beneficiile acestora se numara protectia inimii prin scaderea riscului de boli cardiovasculare, sprijinirea sanatatii sistemului osteoarticular, promovarea bunei functionari a creierului si proprietatile antiinflamatorii. Prin includerea surselor bogate in Omega 3, precum alimentele mentionate anterior si suplimentele cu biodisponibilitate crescuta, putem sa ne asiguram ca organismul nostru beneficiaza de aceste componente esentiale pentru o viata sanatoasa si echilibrata.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare