Boli

#tranzit intestinal #tranzit #balonare

Balonarea iti da mari batai de cap? Iata 3 tipuri de seminte care faciliteaza tranzitul intestinal

 

Mancatul pe fuga, stresul, o cantitate prea mare de zahar sau grasimi se numara printre factorii care ne afecteaza tranzitul intestinal. Balonarea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta omul modern, afectiunea fiind prezenta atat la copii, cat si la adulti sau chiar varstnici.

Balonarea se prezinta ca o senzatie de ”prea plin” si disconfort abdominal, fiind insotita si de umflarea stomacului. Desi una dintre cauze este alimentatia saraca in fibre sau stresul, balonarea ar putea fi semnul unor intolerante alimentare sau chiar al unor probleme digestive mai serioase.

Balonarea nu inseamna doar un disconfort fizic considerabil, ci afecteaza si calitatea vietii, impiedicandu-ne sa participam la activitati sau sa ne bucuram de momentele de relaxare. Si pentru ca asta ajunge sa ne frustreze devenim tot mai determinati sa cautam solutii pentru a ne facilita tranzitul intestinal si scapa de senzatia de balonare.

Alimentatia mai sanatoasa este importanta, dar nu strica sa ne indreptam atentia si catre consumul de seminte, adevarate comori ale naturii.

Semintele de chia

Semintele de chia, considerate un superaliment datorita densitatii lor nutritionale impresionante, sunt o sursa exceptionala de fibre, acizi grasi omega-3, proteine, vitamine si minerale. Semintele de chia ne ofera aproximativ 10 grame de fibre per 28 de grame (o lingurita). Aceste fibre solubile se expandeaza in stomac, formand un gel cand vin in contact cu lichidul, ceea ce incetineste procesul de digestie si ajuta la prevenirea balonarii.

Pe langa continutul ridicat de fibre, semintele de chia sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3, in special acidul alfa-linolenic (ALA), care contribuie la reducerea inflamatiei in tractul digestiv si la ameliorarea simptomelor de balonare.

Semintele de chia servesc nu doar ca sursa de nutrienti, ci si ca prebiotice care creșterea bacteriilor benefice în intestin. Echilibrul și diversitatea microbiomului intestinal sunt vitale pentru digestie sănătoasă, absorbția eficientă a nutrienților și funcția imunitară.

Includerea semintelor de chia in dieta zilnica este surprinzator de simpla si versatila. Pot fi adaugate in smoothie-uri, peste salate, in iaurt sau in produse de panificatie sau pot fi folosite pentru a prepara budinca de chia. Important este sa incepi cu o cantitate mica de seminte de chia si sa o cresti gradat, pentru a permite sistemului digestiv sa se adapteze la aportul crescut de fibre.

Seminte de in

Semintele de in sunt o alta sursa excelenta de fibre solubile si insolubile, care contribuie la mentinerea sanatatii digestive. Ele regleaza tranzitul intestinal si previne constipatia, un factor comun in dezvoltarea balonarii.

Consumul regulat de seminte de in macinate faciliteaza absorbtia nutrientilor si sprijina eliminarea toxinelor din organism, contribuind astfel la reducerea balonarii. Pentru o digestie optima este recomandat sa consumi semintele de in macinate, deoarece in forma intreaga pot trece prin sistemul digestiv fara a fi digerate complet.

Semintele de fenicul

Semintele de fenicul contribuie la relaxarea muschilor netezi ai tractului gastrointestinal si la reducerea formarii gazelor intestinale. Acestea au un efect usor diuretic, contribuind la eliminarea excesului de apa din organism si la diminuarea senzatiei de balonare.

Semintele de fenicul pot fi consumate sub forma de ceai sau pot fi adaugate in diferite preparate culinare. Ceaiul de fenicul este o modalitate excelenta de a incheia o masa, stimuland digestia si prevenind disconfortul abdominal postprandial.

FOTO: biosano.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare