Boli

# iritatii piele #ingrijire piele #piele

De cate tipuri sunt iritatiile pielii si cum le tratezi?

Iritatiile pielii sunt des intalnite si se manifesta, deseori, prin pete rosii si epiderma uscata. De regula, apar ca urmare a unei reactii la produse iritante precum machiaj, sapun, creme sau produse de curatenie.

 

Mai mult, inclusiv purtarea de haine stramte care duc la frecare poate contribui la iritatia pielii. Totusi, nu ar trebui sa confundam iritatiile pielii cu reactiile alergice. Acestea din urma se manifesta prin roseata, umflarea zonei afectate, mici vezicule cu lichid si mancarime. Iata care sunt principalele tipuri de iritatii ale pielii si cum le poti trata.

Iritatii pe fondul schimbarilor de conditii meteo

Schimbarile rapide ale conditiilor meteo (caldura sau frig de pe o zi pe alta) afecteaza negativ pielea si duc la iritatii. Frigul, vantul si umiditatea ridicata pot duce la iritatii cu aspect de taieturi sau crapaturi, mai ales pe maini sau fata.

De cealalta parte, si temperaturile ridicate pot cauza iritatii ale pielii. Transpiratia excesiva poate duce la iritatii in zona subratului, sub sani sau in zona inghinala. Aciditatea si frecarea pot cauza iritatii, mancarime si senzatie de arsura. De aceea, este important sa te speli dupa activitati care implica transpiratie excesiva si sa folosesti un deodorant.

Iritatii fesiere

Bebelusii au cel mai mare risc de iritatii fesiere. Pielea lor subtire si fragila reactioneaza rapid la orice substanta, deci expunerea prelungita la umezeala si frecarea de haine pot provoca iritatii. Un scutec plin de urina care nu este schimbat suficient de repede poate duce la iritatii fesiere, inclusiv roseata si inflamatie. De aceea, este esential sa verifici scutecele sau pampersul regulat si sa il schimbi cat mai repede.

O alta solutie este sa folosesti scutece din bumbac; acestea mentin funduletul celui mic cat mai confortabil, insa, si in acest caz, bebelusul trebuie schimbat cat mai repede. De asemenea, nu uita sa stergi si usuci pielea celui mic cat mai bine dupa ce i-ai schimbat scutecul sau dupa baita.

Pentru a preveni inflamarea pielii sensibile a copilului, aplica o crema precum Sudocrem, care actioneaza ca o bariera in fata factorilor iritanti.

Iritatii pe fondul incontinentei urinare

Persoanele care sufera de incontinenta urinara sau stau la pat necesita un plus de atentie, deoarecere sufera de iritatii ale pielii si din lipsa de miscare combinata cu presiunea pusa in repaus.

Pampersul pentru adulti, desi proiectat pentru a ajuta, poate contribui la iritatiile pielii. Si in acest caz, scutecele trebuie schimbate regulat. Este important sa aplici o crema hidratanta pe zonele sensibile.

Iritatii ale ochilor

Se fac simtite mai ales daca folosesti produse nepotrivite de ingrijire a ochilor sau anumite tipuri de machiaj. Ulterior, expunerea la frig si vant va accentua iritatia ducand la lacrimare, care va provoca si mai mult disconfort prin senzatia de arsura si intepatura.

Deoarece o astfel de iritatie poate evolua usor in blefarita, este indicat sa iei masuri din timp. Alege produse de ingrijire special create pentru pielea sensibila a ochilor.

Cum previi iritatiile pielii

Poti reduce riscul de iritatii ale pielii daca pui in aplicare cativa pasi simpli:

  • Limiteaza numarul de produse de ingrijire pe care le folosesti - daca apare o iritatie, iti va fi mai usor sa identifici vinovatul;
  • Usuca-ti bine pielea dupa ce ai facut dus, mai ales la subrat, sub sani si in zona intima;
  • Aplica regulat o crema hidratanta pe ten si o lotiune de corp;
  • Verifica termenul de valabilitate a produselor cosmetice;
  • Inainte de a te epila, spala bine pielea si aplica o lotiune de ras;
  • Poarta manusi de protectie pentru activitatile casnice (spalat vase, folosire a produselor de curatenie);
  • Alege haine din materiale naturale (bumbac, in, matase) si opteaza pentru tinute lejere.

Iritatiile pielii afecteaza majoritatea oamenilor la un moment dat. Este important sa alegi produse de ingrijire adaptate la situatie, pentru a preveni aparitia complicatiilor si pentru a incuraja vindecarea.

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului