Boli

#pericole automedicatie #antibiotice #automedicatie

Ce pericol prezinta automedicatia cu antibiotice. Avertismentul medicilor

 

Automedicatia este un lucru obisnuit in randul romanilor, chiar daca este vorba despre o durere, o infectie virala sau o problema mai serioasa. Acum, in sezonul virozelor insa, numarul persoanelor care apeleaza la automedicatie creste semnificativ. In plus, multi apeleaza la antobiotice pentru a se trata de raceli, desi acestea nu au niciun efect in cazul virozelor.

In plus, automedicatia cu antibiotice este periculoasa, deoarece creste rezistenta bacteriilor la antibiotice. Medicul Codrut Sarafoleanu a vorbit, in cadrul rubricii Sfat de sanatate, despre pericolul automedicatiei cu antibiotice, dar si despre tratarea corecta a virozelor si racelilor de sezon.

"In primul rand, trebuie sa avem in vedere ca 90% din virozele de sezon sunt infectii virale. Prin urmare, antibioticul nu este prima noastra optiune terapeutica.

In al doilea rand, trebuie sa tratam corect aceste viroze. Trebuie sa tratam simptomele. Daca avem nasul infundat, atunci vom pune picaturi in nas. Luam vitamina C, antitermice, antipiretice. De asemenea, nu excludem anumite leacuri mai vechi. Vorbim aici de ceaiuri, miere, care ne ajuta foarte mult din punct de vedere simptomatic.

In cazul in care suferinta se prelungeste, febra se mentine mare, apar alte semne care sugereaza o infectie, atunci cu siguranta pacientul trebuie sa se adreseze unui medic de familie sau unui medic ORL pentru a primi tratamentul potrivit.

Este o regula: Nu luam tratament dupa ureche. In primul rand, antibioticul va fi inutil si ne va spori sansele de a avea rezistente antimicrobiene si in momentul in care avem intr-adevar o infectie reala care necesita antibiotic, s-ar putea sa avem surpriza neplacuta ca respectivii germeni sunt rezistenti la antibioticele uzuale pe care noi le-am folosit inutil in virozele respiratorii

Pe de alta parte, pacientii se sperie de simptome si mai ales parintii copiilor cu simptome de viroze respiratorii si atunci exista o oarecare presiune pe prescriptor pentru reteta cu antibiotic.

Febra, de exemplu, nu este un semn rau, este un semn de reactivitate a organismului, motiv pentru care daca se mentine in anumite limite si scade foarte usor la antitermice.

Preventia este importanta. Sa incercam sa evitam spatiile aglomerate, de purtat masca, daca mai putem suporta masca. Totodata, sa-i respectam pe ceilalti si sa le respectam intimitatea.", a declarat medicul  Codrut Sarafoleanu, potrvit antena3.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare