Boli

# dignostic #nu am facut destul #rezultate #caravana #cancer

11.500 de persoane testate si 33 de cazuri de cancer diagnosticate in caravana „Nu am facut destul!”

 

11.500 oameni din mediul rural au beneficiat de controale gratuite la ei in sate si 33 dintre ei au aflat ca au cancer in cei 10 ani ai caravanei „Nu am facut destul!”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). In 8 weekenduri pe teren, editia de anul acesta a depasit 1.200 de persoane testate si a descoperit 5 cancere.

 

 

Caravana „Nu am facut destul” s-a desfasurat in perioada septembrie-noiembrie in opt localitati rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital (Brasov: Teliu, Galati: Suhurlui, Cuza Voda, Vaslui: Oltenesti, Garceni, Vrancea: Campuri, Tulnici, Dolj: Macesu de Sus).

O echipa de medici specialisti si rezidenti, asistente medicale, studenti la facultati de medicina si elevi la scoli postliceale sanitare au mers in aceste comune si au facut testari medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sange (hemograma, profil lipidic, PSA, electroforeza proteinelor serice), analize de urina (urocultura si sumar de urina), masurarea glicemiei (instant si din sange venos), tensiunii, greutatii, inaltimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic si dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.

Echipa a ajuns in fiecare localitate de doua ori: in primul weekend s-au recoltat probele de sange si urina (o zi), iar in al doilea weekend (doua zile), dupa venirea rezultatelor de la analize, a fost caravana propriu-zisa, cu echipa de medici.

Persoanele gasite cu suspiciuni au primit recomandari de control suplimentar (mamografii pentru cancerul mamar, consult dermatologic si dermatoscopii pentru cancerele de piele, consult urologic cu ecografie pentru cancerul renal, urotelial si de prostata), dar si programari gratuite la clinicile cele mai apropiate.

„Daca o persoana si-ar fi facut aceste controale si ar fi platit pentru ele, ar fi dat 2760 lei pentru toate. Este inutil sa spunem ca multi oameni de la sate nu au acesti bani. De multe ori nu au nici specialisti in judet sau mijloace de transport. Nu mai spun de faptul ca noi am creat ocazia de a face toate aceste analize intr-un timp atat de scurt si am asigurat chiar si navigarea pacientilor, acolo unde a fost cazul.” spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Caravana „Nu am facut destul” editia a X-a, in cifre:

In cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.204 de persoane. Dintre acestea,

  • 72% sunt femei, 28% barbati
  • 55% au varste de peste 50 de ani
  • 76% sufera de obezitate sau au exces ponderal
  • 44% si-au facut analizele de sange anul acesta
  • 31 sufera sau au suferit de o forma de cancer
  • 228 au rude care sufera sau au suferit de cancer

De asemenea, 26% dintre femeile prezente la testari au facut un test HPV sau Papanicolau cu mai mult de 3 ani in urma, iar 41% nu l-au facut niciodata.

Cancer mamar:

  • 2 cazuri de cancer mamar depistat (o pacienta a fost deja operata)
  • 700 ecografii efectuate
  • 37 recomandari de mamografii
  • 28 mamografii efectuate
  • 4 suspiciuni mari, cu recomandare de biopsie, dintre care: o biopsie efectuata si una in asteptare, o pacienta refuza sa mearga la biopsie, o pacienta va merge in strainatate
  • 3 recomandari de control la 3 si 6 luni
  • 2 recomandari de RMN.

Dintre femeile prezente, 72% nu si-au facut niciodata o ecografie mamara sau mamografie si doar 12.4% si-au facut o ecografie sau mamografie in ultimii 3 ani. 

Cancer renal, urotelial si prostata

  • 1 cancer de prostata confirmat
  • 667 barbati au fost vazuti de medicii urologi
  • 22 recomandari de control urologic suplimentar
  • 17 controale suplimentare efectuate
  • 3 suspiciuni de cancer
  • 1 biopsie (rezultat in asteptare), inca una programata pentru decembrie
  • 5 recomandari de RMN, dintre care 3 au fost facute.

251 teste PSA. 7% au valori modificate PSA, ceea ce sugereaza afectiuni ce necesita investigatii suplimentare. 3.7% dintre pacienti au afectare renala, valori crescute ale creatininei si ureei.

Cancere de piele

  • 2 cazuri de carcinom bazocelular confirmate
  • 948 controale dermatologice efectuate
  • 41 recomandari de control dermatologic suplimentar
  • 21 controale suplimentare efectuate, 3 pacienti in curs de programare
  • 12 suspiciuni de cancer de piele, dintre care 10 pentru carcinom bazocelular si 2 carcinom spinocelular
  • 3 examene histopatologice, cu rezultat in asteptare.

Analize de sange si urina:

  • 39% dintre cei testati au valoarea glicemiei modificata, ceea ce sugereaza ca fie au fost diagnosticati pacienti noi cu diabet, fie cei care au diabet nu isi controleaza eficient valorile glicemice.
  • 25-32% dintre cei testati au fie infectie urinara, fie afectarea barierei de ultrafiltrare (afectare renala, confirmata prin valori crescute de uree si creatinine, dar si valori crescute ale glucozei, ceea ce arata complicatii ale diabetului).
  • Aproximativ 40% au distributie anormala a tipurilor de proteine in sange – afectare renala sau complicatii ale diabetului.
  • 182 persoane au cel putin o valoare in afara parametrilor normali la electroforeza proteinelor serice.

Modificarile hemogramei sugereaza:

  • infectii (confirmate in unele cazuri de rezultatele pozitive de la urocultura),
  • alergii sau infectii parazitare (4.3%)
  • 6-10% dintre pacienti cu anemie sau modificari premergatoare (scaderi ale unor parametri, scaderi ce apar inainte de scaderea hemoglobinei).

Pe langa testarile medicale gratuite, caravana a avut si o importanta componenta educationala. Medicii au discutat cu cei 1200 de pacienti prezenti despre importanta vaccinarii antigripale, preventiei si investigatiilor medicale si le-au oferit pliante si brosuri informative. De asemenea, in salile de asteptare au fost proiectate video-uri educative, iar cu ajutorul unor mulaje care reproduc sani sanatosi si sani cu tumori maligne si benigne, femeile au invatat cum sa isi palpeze sanii.

Pe parcursul celor zece editii, caravana „Nu am facut destul” a testat peste 11.500 de persoane din localitati rurale din toata tara, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente, studenti, voluntari.

„Acum 8 ani am fost operata. Mi-au pus diagnostic de tumora uterina. De atunci nu prea am avut timp de mine. A trebuit sa muncesc. Pe mama am pierdut-o cand avea 82 de ani, de cancer la san. Tatal meu a murit de cancer de piele si sora mea a murit la 44 de ani, de cancer de stomac. A lasat 6 copii. Acum, domnul doctor a spus ca la sanul drept e o problema. Inca sper la Dumnezeu sa fie bine sa-mi vad nepotii. Si sper sa mai am si eu timp de trait aici mult, mult.” spune Mihaela Mihai, care a fost diagnosticata cu cancer de san in caravana si care acum se recupereaza dupa mastectomie.

„Nu am crezut ca o sa mi se intample mie si chiar si azi, la aproape 5 ani de la vizita in caravana “Nu am facut destul”, cred cu tarie ca a-ti asculta vocea interioara si a mai cere si a doua si a treia parere despre ceva ce te supara, e cea mai buna decizie. In 10 noiembrie 2018 am aflat de caravana si am decis sa merg, asa, pe nepusa masa. Vocea interioara spunea ca fac bine, ca imi fac un cadou de ziua mea (11 noiembrie). Si, uite ce cadou frumos mi-am facut! Inca multi ani impreuna cu cei dragi.” spune Carmen Mihalca, diagnosticata cu cancer mamar in caravana din 2018.

„Daca noi am descoperit in 16 zile de controale 5 cazuri de cancer, va dati seama ca este mare nevoie de astfel de caravane! Si mai este nevoie, de asemenea, de acces facil la servicii medicale. Pana si noua, care cunoastem cum functioneaza sistemul si cunoastem medici in toata tara, ne-a fost greu uneori sa gasim solutii pentru mamografii si biopsii, chiar si in orase mari. De asemenea, o alta mare lipsa o reprezinta navigarea pacientilor si comunicarea cu ei. Multi pacienti pe care i-am programat la clinici private pentru investigatii suplimentare ne-au spus ca nu li se explica rezultatul si nu li se ofera informatii despre pasii urmatori.” spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

 

Caravana „Nu am facut destul” este organizata de FABC si este sustinuta de Janssen, Synevo, Pfizer, Roche, iCredit, Novartis, Merck, Bristol Myers Squibb, Servier, Sanofi, Farmaciile Alphega, MSD, Caravana cu medici, Medist Imaging. Parteneri media: Click Sanatate, Radio Trinitas, Radio Romania Antena Satelor, Viata libera.

Detalii despre campanie pot fi gasite si pe: www.invingemcancerul.ro.

Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

FABC a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene din domeniul sanatatii, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 75.000 de membri, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie formata din 26 asociatii care activeaza la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, ca si pentru implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare