Boli

#beneficii fizioterapie #fizioterapie

5 beneficii majore ale fizioterapiei

Fizioterapia reprezinta un pilon esential in ingrijirea sanatatii noastre, oferind beneficii semnificative pentru recuperare si mentinerea unei stari de bine.  Fizioterapia are ca scop diagnosticarea si tratarea leziunilor, afectiunilor cronice si acute si diferitelor probleme musculo-scheletice.

 

Potrivit Asociatiei Americane de Fizioterapie, un fizioterapeut poate diagnostica si trata afectiunile care afecteaza sistemul musculo-scheletic. Prin tehnici si tratamente personalizate, accentul se pune pe imbunatatirea sau restabilirea mobilitatii, fortei, miscarii, amplitudinii de miscare si functionarii generale a organismului. De asemenea, fizioterapia ajuta la reducerea durerii, imbunatirea functiei fizice si prevenirea unor posibile accidentari.

Cand si de ce ar trebui sa apelam la fizioterapie, care sunt indicatiile si de ce colaborarea cu specialisti este importanta? Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila,  medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie, raspunde la aceste intrebari pentru a intelege mai bine importanta acestui tip de tratament.

Cand avem nevoie de fizioterapie si ce afectiuni poate trata?

Cercetarile si numeroasele studii au indicat aratat faptul ca, fizioterapia este extrem de benefica pentru recuperarea organismului si functioneaza pentru diferite varste si conditii. Exista nenumarate motive pentru a consulta un specialist fizioterapeut, inclusiv gestionarea durerii, prevenirea ranilor, reabilitarea leziunilor, o mobilitate mai buna si gestionarea afectiunilor cronice.

„Fizioterapia ajuta la corectarea durerii si a disfunctiilor aparute la nivelul muschilor, articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor. Fizioterapeutul evalueaza starea pacientului si il trateaza folosind diverse tehnici, precum laser, terapia cu unde de soc si anumite tipuri de exercitii fizice. Fizioterapeutul realizeaza un plan de tratament personalizat in functie de starile specifice ale fiecarui pacient. Desi cei mai multi oameni cred ca fizioterapeutii doar trateaza sau restabilesc o leziune, ei pot lucra si pentru a preveni aparitia unor posibile accidentari si pot juca un rol important in mentinerea functiei fizice generale.” - Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila,  medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie.

Fizioterapia este un tratament eficient pentru numeroase afectiuni precum: entorse ale muschilor sau ligamentelor; tendinita; fracturi sau luxatii; rupturi musculare; afectiuni degenerative (osteoartrita, artrita); leziuni cauzate de sport sau accidente de vehicule. Studiile au aratat ca tratamentul fizioterapeutic poate ajuta si in diferite afectiuni legate de sarcina, in special durerile de spate.

„Fizioterapia este esentiala in procesul de recuperare post-accidentare sau interventie chirurgicala, deoarece ajuta la restabilirea mobilitatii, a fortei musculare si la reducerea durerii.  Persoanele care sufera de dureri cronice, cum ar fi cele asociate cu afectiuni precum artrita, pot avea beneficii semnificative de pe urma sedintelor de fizioterapie. Tehnicile utilizate pot ameliora durerea si imbunatati calitatea vietii. De asemenea, pacientii cu afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla sau accidente vasculare cerebrale, pot beneficia de interventia fizioterapeutilor pentru a imbunatati functiile motorii si a reduce rigiditatea musculara. Persoanele care au avut afectiuni respiratorii sau care se confrunta cu probleme ale sistemului respirator, cum ar fi astmul sau bronsita cronica, pot gasi ajutor in fizioterapie. Exercitiile specifice pot imbunatati capacitatea pulmonara si calitatea respiratiei. Si nu in ultimul rand pacientii cu probleme cardiovasculare pot beneficia de fizioterapie pentru a-si imbunatati starea de sanatate si pentru a preveni complicatiile.”, explica dr. Ovidiu Chiriac.

5 beneficii incredibile ale fizioterapiei

Orice durere persistenta, fie ca este vorba de dureri de spate, de articulatii sau de alta natura, poate indica necesitatea unei evaluari fizioterapeutice. Fizioterapia poate ajuta la restabilirea mobilitatii, iar studiile au aratat ca persoanele care au petrecut o perioada indelungata in imobilitate si au beneficiat de fizioterapie, si-au recapatat treptata forta si mobilitatea.

1. Poate ajuta la prevenirea sau evitarea interventiilor chirurgicale

Orice accident sau durere cronica, poate fi urmata de o recomandare din partea medicilor pentru o posibila interventie chirurgicala. Optand pentru fizioterapie, multe probleme pot fi evitate. Tratamentul fizioterapeutic poate gestiona sau trata afectiunea inainte ca aceasta sa se agraveze si adesea poate vindeca afectiunile in stadiile incipiente.

2. Reduce durerea

Anumite tipuri de durere pot fi tratate cu medicamente prescrise sau interventii chirurgicale, in timp ce altele se pot remedia prin terapie si exercitii fizice. Durerea acuta are, in general, o cauza cunoscuta si debuteaza brusc. Durerea cronica, pe de alta parte, dureaza mai mult de 3 luni si este de obicei cauzata de o leziune, boala, inflamatie, tratament medical sau, in unele cazuri, de un motiv necunoscut. Pentru gestionarea durerii, adesea sunt recomandate medicamente puternice. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au sugerat fizioterapia ca o optiune eficienta pentru gestionarea durerii in locul tratamentului medicamentos. Exemple de tehnici de fizioterapie utilizate pentru a reduce durerea acuta si cronica includ exercitii terapeutice, intindere, stimulare electrica, ultrasunete, bandaj, terapia cu frig si caldura si masaj.

3.  Recuperarea dupa o accidentare sportiva

Diferitele tipuri de sport sporesc riscul general de leziuni, iar sportivii si atletii de performanta sunt cei mai expusi. Un program de exercitii personalizat va poate ajuta sa reveniti in siguranta la sportul preferat. Acest program adecvat este conceput de experti in fizioterapie, luand in considerare miscarile muschilor de baza si impactul acestora asupra altor muschi.

„Cand facem sport, in mod special sport de performanta, ne expunem si anumitor tipuri de accidentari. Fizioterapia poate ajuta la imbunatatirea fortei si a coordonarii generale, ceea ce poate ajuta la conditionarea corpului si la prevenirea ranilor cauzate sport. Fizioterapeutul va analiza leziunile comune si a modul in care un pacient se poate recupera rapid de la o astfel de accidentare. Ei pot oferi, de asemenea, exercitii si sfaturi pentru a ajuta la prevenirea altor leziuni in viitor. Oricine practica in mod regulat la sporturi de performanta, ar trebui sa ia in considerare vizita la un fizioterapeut ca parte a programului de mentinere si recuperare.”,  recomanda Dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Asistent Universitar UMF dr. Carol Davila,  medic primar medicina fizica recuperare medicala si balneologie.

4. Reduce simptomele legate de artrita

Inflamatia articulatiilor, durerea, sensibilitatea, umflarea si rigiditatea pot fi simptome cauzate de artrita reumatoida si osteoartrita. Potrivit studiilor, fizioterapia poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii si la restabilirea utilizarii articulatiilor afectate, la cresterea fortei generale pentru a ajuta la sustinerea articulatiilor si gestionarea durerii.

5. Scurteaza recuperarea postoperatorie

In urma unei interventii chirurgicale, medicul poate recomanda fizioterapia pentru perioada de recuperare. In functie de procedura chirurgicala, tratamentul poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Pe durata sedintelor de fizioterapie, pacientii beneficiaza de supraveghere constanta si corectare executarea corecta a exercitiilor si a preveni eventualele complicatii. Fizioterapeutii ajuta pacientii in gestionarea afectiunilor pe termen lung, prevenind recidivele.  

Fizioterapia este eficienta in cazul mai multor afectiuni acute si cronice si un aliat esential in remedierea diverselor probleme de sanatate si mentinerea functionalitatii. Colaborarea cu fizioterapeuti calificati reprezinta un pas important catre o viata sanatoasa si activa. Fizioterapia este o optiune excelenta pentru persoanele de toate varstele, un tratament benefic cu risc scazut, de reducerea a durerii, accelerare a recuperarii dupa anumite leziuni si imbunatatire a conditiei fizice.

Sursa: cdc.gov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului