Bebelusi

#moartea subita a sugarului #sindromul mortii subite #sugari

Sindromul mortii subite a sugarului. De ce apare si cum il poti preveni

Moartea subita a sugarului (sau sindromul mortii subite a sugarului - SMSI) este un deces care apare in mod neasteptat la un sugar.

Moartea subita a sugarului (sau sindromul mortii subite a sugarului-SIDS), este o moarte care survine in mod neasteptat la un sugar cu varsta sub un an (de obicei in timpul somnului), fara o boala anterioara cunoscuta si care, dupa o examinare amanuntita (inclusiv o autopsie), nu a fost inca gasita cauza. Este una dintre cele mai frecvente cauze de deces intre o luna si un an de zile in tarile dezvoltate.

De ce se intampla acest lucru?

Dupa cum tocmai am spus, insasi definitia mortii subite a sugarului spune ca este o moarte pentru care nu exista o explicatie. Este ca este o moarte pentru care nu se poate gasi nicio explicatie, deci nu se stie de ce se produce.

Sunt luate in considerare urmatoarele diferite ipoteze: factori genetici, defectul de autorezervare in timpul somnului, factori inflamatori si infectiosi.

Cu toate acestea, desi cauza exacta nu este cunoscuta, au fost studiati mai multi factori de risc pentru moartea subita si mai multi factori de protectie.

Factori de risc pentru sindromul mortii subite a sugarului (SIDS)

1.  Pozitia de dormit a sugarului

Pozitia de somn a bebelusului este principalul factor de risc modificabil. S-a demonstrat ca dormitul pe spate reduce in mod clar moartea subita a sugarului. In trecut, bebelusii erau asezati pe burta pentru a dormi. In acele tari in care s-au desfasurat campanii de schimbare a pozitiei de somn a sugarilor in favoarea somnului pe spate, au fost observate scaderi de 30-50% in incidenta mortii subite a sugarilor. Pozitia laterala nu este, de asemenea, considerata sigura.

2. Mediul din dormitor

Alti factori de risc care au fost legati de moartea in patut sunt dormitul pe o suprafata moale (saltea moale, canapea...), imbracarea excesiva a bebelusilor (mai ales daca au capul acoperit) si/sau supraincalzirea patutului sau lasarea in patut a unor accesorii libere, cum ar fi plapume, jucarii moi, perne in patut.

3. Factori materni si paterni

Fumatul matern este probabil cel mai relevant. Daca mama fumeaza, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, riscul de SMIS creste. Un risc crescut a fost observat, de asemenea, daca tatal fumeaza. Riscul este deosebit de ridicat daca bebelusul imparte patul (co-sleeping) cu un adult fumator. Pe langa fumat, consumul de droguri in timpul sarcinii si/sau dupa nastere a fost, de asemenea, legat de SIDS. In cele din urma, statutul socio-economic scazut, faptul de a fi o mama tanara (sub 20 de ani) sau de a avea mai mult de trei copii au fost, de asemenea, asociate cu SMIS.

De asemenea, o mama tanara (mai tanara de 20 de ani) sau faptul de a avea mai mult de trei copii au fost, de asemenea, legate de SMIS.

4. Co-sleeping

S-a demonstrat ca dormitul in aceeasi camera cu bebelusul este un factor de protectie pentru SMIS; cu toate acestea, dormitul in acelasi pat (co-sleeping) a fost asociat in unele studii cu un risc crescut de moarte subita a sugarului. Acest risc este mai mare daca bebelusul are mai putin de 3 luni, daca mama este fumatoare, daca dorm pe o suprafata moale (de exemplu, pe o canapea) sau daca patul este impartit cu alti membri ai familiei (de exemplu, frati si surori).

Multe dintre aceste studii sunt mai vechi, iar unele sunt mai recente. Acestea (de exemplu, acesta din 2014) nu constata nicio crestere a numarului de cazuri de SMURD daca are loc co-sleeping-ul in absenta altor factori. Pe de alta parte, co-sleeping-ul poate promova alaptarea la san, iar noi stim ca alaptarea la san este un factor de protectie pentru SIDS.

5. Istoricul unui frate care a murit de SIDS

Faptul de a fi avut un frate care a murit de SIDS creste riscul de 2 pana la 10 ori, conform diferitelor studii.

6. Greutatea scazuta la nastere si/sau prematuritatea

Greutatea la nastere are o corelatie inversa (cu cat greutatea la nastere este mai mica, cu atat riscul este mai mare), in special pentru cei nascuti cu o greutate la nastere mai mica de 2500 de grame.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului