Bebelusi

#iritatie bebelus #scutec bebelus #iritatie de scutec

Iritatia de scutec la bebelusi. Care sunt cauzele si cum o poti trata

Iritatia de scutec la bebelusi se manifesta prin iritatii si pete rosii pe piele. Aceasta problema poate afecta multi bebelusi in primul an de viata. Iti spunem mai jos ce este de facut intr-o astfel de situatie, dar si cum poate fi evitata.

 

In general, principalii factori care pot duce la aparitia iritatiei de scutec sunt: expunerea la mediul umed provocat de contactul prelungit cu substante din urina si din materiile fecale, frecarea scutecului de piele, sensibilizarea pielii bebelusului pe fondul unor alergii, infectii bacteriene, infectii fungice, introducerea unor alimente precum oua, fructe, lactate care schimba compozitia materiilor fecale. Tratamentul cu medicamente precum cele antibiotice care pot orovca efecte secundare la nivel cutanat. 

Cea mai periculoasa complicatie pe care o poate provoca iritatia de scutec este fasceita necrozanta, o suprainfectie bacteriana rara.

Cum se poate trata iritatia de scutec

Atunci cand vorbim despre forme mai blande, iritatia de scutec se poate vindeca in doar cateva zile cu ajutorul unor practici simple. Formula de tratament si de prevenire a aparitiei iritatiei de scutec se ascunde in spatele acronimului ABCDE din limba engleza. Acesta inseamna:

  • Aerisirea permanenta a zonei acoperite de scutec.
  • Bariera de protectie locala cu ajutorul cremelor cu oxid de zinc.
  • Curatenie, ingrijire si igiena locala adecvata.
  • Scutece schimbate la timp.
  • Educatie prin spalarea mainilor inainte si dupa schimbarea scutecelor copilului.

Recomandarea specialistilor este ca pe perioada de vindecare bebelusul sa poarte marimi de scutece mai mari. Tratamentul medical este stabilit de medicul pediatru in functie de natural iritatiei. Astfel, pot fi recomandate unguente si creme cu oxid de zinc pentru rolul lor antiseptic, pe baza de hidrocortizon, antimicotice si pe baza de antibiotic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului