Atunci cand intre o femela si un mascul are loc un contact sexual, sansele ca femela sa ramana gestanta sunt foarte mari. Odata cu sarcina, corpul femelei trece printr-o serie de schimbari pe care le poti observa si tu.
In functie de talia si lungimea blanii cainelui, sarcina poate fi vizibila mai devreme sau mai tarziu. Majoritatea schimbarilor incep sa apara dupa aproximativ 20-30 de zile de la conceptie .
1 Schimbari fizice:
- Cresterea mameloanelor
Este printre primele semne pe care le poti observa la un caine. Odata ce ramane gestant, corpul va produce hormoni care vor face ca mameloanele sa creasca considerabil. Acestea vor creste treptat, iar in ultima etapa a sarcinii isi vor dubla volumul. Astfel, cateaua va fi pregatita sa-si alapteze puii imediat ce-i va naste.
- Marirea abdomenului
Pe langa cresterea mameloanelor, cateaua va trece si prin alte schimbari fizice. Una dintre ele fiind cresterea in volum a abdomenului. Odata cu cresterea puilor, stomacul se va mari tot mai mult. Marimea acestuia difera in functie de numarul puilor pe care mama ii are in pantec . Odata cu avansarea in sarcina, se pot observa miscarile puilor.
In ultima saptamana de sarcina, abdomenul va avea aspectul unui balon umflat pana la refuz. In aceasta perioada, cainii cu picioare scurte pot avea probleme cu deplasarea.
- Cresterea in greutate
Pe durata sarcinii cateaua va lua in greutate, ca rezultat al maririi placentei si al cresterii puilor. De cele mai multe ori acest semn nu poate fi vazut in prima etapa a sarcinii.
2 Schimbari comportamentale
Schimbarile comportamentale difera de la un exemplar la altul. In timp ce unii caini vor fi mai putin activi raportat la perioada precedenta, altii vor dori mai multa afectiune din partea stapanului. De asemenea, pot exista cazuri in care patrupedul devine mai retras.
- Modificari ale apetitului
In prima etapa a sarcinii cainele isi va pierde apetitul. Odata cu inaintarea in sarcina, dupa aproximativ doua saptamani, apetitul va reveni la normal si va continua sa creasca. Cainele va manca portii mai mici de mancare la o singura masa, insa va dori sa manance mai des.
De asemenea poti observa schimbari privitor la cantitatea de apa consumata.
-
Somn indelungat
In timpul sarcinii, multe femele isi schimba rutina zilnica. Vor dormi mai mult si isi vor petrece mai putin timp jucandu-se sau alergand dupa tine, cum faceau inainte. Aceste schimbari sunt cu atat mai vizibile, cu cat animalul este mai energic in mod obisnuit.
- Greturile de dimineata
In primele saptamani de la monta, unii cainii pot experimenta perioada greturilor. Acestea apar in special dimineata, insa pot fi prezente si in restul zilei. In general aceste stari nu dureaza mai mult de doua saptamani si nici nu ii vor cauza probleme, decat in cazul in care nu se mai poate hidrata.
Daca observi ca nu mai bea apa si/sau nu mai mananca pe o perioada mai indelungata de o zi, mergi de urgenta cu el la medicul veterinar.
- Cautarea locului in care va naste
Cand sarcina se apropie de final, cainele va cauta un loc linistit in care sa dea nastere puilor. Unii caini pot fi surprinsi chinuindu-se sa traga paturi sau cearceafuri dupa ei pentru a le duce in locul dorit; in timp ce altii vor prefera sa se odihneasca intr-un loc retras, unde doresc sa dea nastere puilor. Acest lucru nu este insa general valabil. Alti caini aleg sa dea nastere puilor in locul in care obisnuiesc sa doarma deobicei, chiar daca acel loc este patul tau sau un cos special pentru caini.
In cazul in care animalul doarme la tine in pat este momentul sa-i creezi un loc numai al lui. Poti alege de la PetShop un pat de dimensiuni mari, in care sa aiba loc atat mama cat si puii sau ii poti construi chiar tu unul. Ai nevoie doar de o cutie de dimensiuni mari, o bucata de plastic suficient de mare incat sa acopere fundul cutiei, o patura mai veche si un cearsaf .
Daca faci acest lucru inca din primele saptamani ale sarcinii, cainele va avea timp sa se familiarizeze cu locul respectiv.
3 Fa o vizita medicului veterinar
Indata ce observi primele semne de sarcina ale cainelui sau suspectezi ca este gestant este bine sa faci o vizita medicului veterinar pentru confirmare.
In cazul in care banuielile iti sunt confirmate, medicul te va sfatui si cum sa o ingrijesti in aceasta perioada. De asemenea, va trebui sa ii faca un control pentru a se asigura ca atat mama cat si puii sunt in siguranta si iti va spune daca este necesar sa te prezinti la alte controale de rutina in aceste saptamani sau daca are nevoie de asistenta medicala la nastere.
Citeste si: