Animale de companie

#animale #rozatoare #chinchilla #alimentatie #hrana

Cum sa hranesti corect o chinchilla

Sistemul digestiv al chinchillei este foarte sensibil, de aceea este esential sa urmeze o dieta bazata pe hrana sanatoasa. Avand in vedere ca in mediul natural ele sunt 100% vegetariene, este bine sa respecti cat mai amanuntit alimentatia lor de baza.

 

Cum aleg grauntele potrivite?

 

In Pet Shop-uri se gasesc mixuri de graunte speciale pentru chinchilla. Alege o hrana care contine aproximativ 15-20% proteine si 15-35% fibre. In cazul in care nu gasesti hrana speciala, poti opta pentru un amestec similar de pelete pentru porcusori de guineea sau iepuri.

Este indicat sa-i pui hrana intr-un bol de ceramica destul de larg, pentru a nu-l rasturna. De asemenea, o chinchilla are obiceiul de a manca doar semintele care ii plac. Alegerea unui vas mai largut va impiedica semintele respinse sa cada pe jos si sa se imprastie prin talaj.

Cantitatea de hrana pe care o mananca zilnic este de aproximativ 2-3 linguri de graunte. Nu este obligatoriu sa ii dai cantitatea exacta de hrana, deoarece va mananca doar atat cat are nevoie si nu exista riscul de a se ingrasa.

Deoarece chinchillele sunt animale carora le place rutina, alege un moment al zilei in care poti sa ii dai mancare zi de zi. Cel mai bine ar fi dimineata, insa daca timpul iti permite ii poti da mancare atat dimineata cat si la pranz.

 

Are nevoie zilnica de fan?

 

Chiar daca alegi un mix bogat in fibre va trebui sa suplimentezi hrana chinchillei cu fan, pe care il poti achizitiona doar de la Pet Shop. Ai grija ca acesta sa nu stea in umezeala, fiindca poate mucegai. In cazul in care observi urme de umezeala sau mucegai, nu i-l mai da animalului deoarece se poate imbolnavi.

Fanul este important in dieta chinchillei, deoarece ii asigura o buna functionare a sistemului digestiv si ajuta la mentinera dintilor.

Lasa-i fan la discretie pentru a manca atat cat are nevoie. De fiecare data cand observi ca a consumat tot fanul, da-i inca o portie indiferent daca a mai mancat sau nu in ziua respectiva.

In cazul in care fanul care sta in cusca isi schimba culoarea sau capata un miros neplacut , trebuie schimbat imediat, intrucat nu mai este bun pentru consum.

 

Ce fructe si legume poate manaca?

Ofera-i chinchillei tale fructe sau legume proaspete. Va savura cu placere partunjelul, broccoli, varza de Buxelles, morcovul, andivele, dovlecelul sau merele, pepenele galben, perele, fructele de padure(fragi, mure, zmeura, capsuni), papaya si ananasul.

Bananele si grapefruitul se vor da foarte rar si in cantitati foarte mici, deoarece au un continut bogat in zahar.

Atentie! Ii poti da fructe sau legume zilnic, insa nu mai mult de 50 g pe zi.

 

Ii pot da gustari sau recompense?

 

Ii poti da din cand in cand gustari precum stafide sau alte fructe uscate insa in cantitati foarte mici (nu mai mult de 1 lingurita). Pentru recompense este indicat sa-i dai stafide sau un alt fruct uscat pe care il mananca cu placere. Inainte de a i le da, taie-le in bucatele mici, pentru a evita sa ii oferi mai multe decat are voie, intr-o singura zi.

 

Este bine sa ii schimbi dieta?

 

Schimbarea dietei nu este recomandata. In cazul in care trebuie neaparat sa i-o schimbi este indicat sa faci acest lucru treptat, amestecand vechea hrana cu cea noua. Schimbarea brusca a peletelor ii poate provoca probleme la nivelul sistemului digestiv.

 

Isi mananca propriile fecale?

 

Chinchillele pot fi vazute mancand propriile fecale. Ele vor ingera doar un anumit tip de fecale (mai moi), diferite de cele tari pe care le vezi in mod normal in cusca. Acesta este un obicei mostenit din mediu lor natural si ajuta la buna functionare a sistemului digestiv. Asadar nu te ingrijora daca animalul tau face acest lucru.

 

Ce alimente ii sunt interzise?

 

Spre deosebire de alte rozatoare , sistemul digestiv al chinchillei este foarte sensibil. Acestea nu tolereaza alimentele bogate in zahar sau grasimi.
 

Alte alimente interzise :

  • Lactate;
  • Carne;
  • Mancaruri gatite;
  • Dulciuri;
  • Produse care contin cofeina;
  • Usturoi;
  • Ceapa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului