Animale de companie

#hamsteri #rozatoare #animale

Cum sa dezveti hamsterii sa se bata


In general hamsterii se lupta pentru o femela, pentru mancare sau chiar pentru teritoriu. Adesea isi vor provoca rani superficiale sau in cel mai rau caz se vor lupta pana cand unul dintre ei moare. Hamsterii pitici prefera sa traiasca in grupuri, pe cand cei sirieni sunt animale solitare. Acest lucru nu este insa litera de lege; indiferent pentru ce specie optezi, daca ii tii impreuna se pot intelege de minune sau din contra, vor avea si momente in care nu se vor mai tolera.

1 Separa-i imediat



Separa-i imediat pentru a nu-si provoca rani, scoate-i din cusca si pune-i in alte recipiente sau cutii provizorii, dar sigure, din care sa nu poata iesi. Un hamster se poate catara cu usurinta pe o cutie de carton sau o poate roade. De asemenea, cutia trebuie sa fie suficient de inalta pentru a nu sari.

In cazul in care ai custi de transport speciale, pune-i in ele. Astfel poti fi sigur ca hamsterii nu vor evada.
 

2 Curata cusca



Curatarea custii este importanta, pentru a elimina mirosurile lasate in urma de hamsterii tai. Astfel, cand ii vei reintroduce in cusca, acestia nu vor mai simti mirosurile respective si se vor calma.

Inlatura talajul din cusca acestora si spala atat tavita cat si gratiile custii pentru a indeparta toate impuritatile si mirosurile.

Curata cu atentie si adapatoarele pentru apa si mancare. Spala tavita si recipientele pentru hrana folosind putin detergent de vase . Clateste-le apoi foarte bine si tine-le cateva momente sub un jet de apa rece pentru un plus de prospetime. Dezinfecteaza cusca folosind apa fierbinte si nu substante chimice dezinfectante.

Sterge recipientele pentru hrana cu un prosop de unica folosinta , deoarece absoarbe apa in totalitate. Tavita custii si gratiile pot fi sterse cu prosoape de bumbac, care nu lasa scame. Lasa apoi cusca dezasamblata timp de 5-10 minute, pentru a se evapora picaturile de apa ramase printre gratii.

3 Compartimenteaza cu ajutorul unui paravan



Odata ce s-a uscat, asambleaza cusca si pune un start de talas curat in aceasta. Pune la jumatatea custii un paravan, care sa o separe in doua si sa nu permita hamsterilor sa se vada. Poti opta pentru o bucata de plastic foarte tare sau metal, pe care sa nu-l poata roade.

Cand totul este pregatit, pune-i inapoi in cusca; in cele doua compartimente. Asigura-te ca fiecare dintre ei are apa si mancare la discretie.

4 Indeparteaza paravanul



Lasa hamsterii sa stea separat minim 24 de ore. Indeparteaza apoi paravanul si lasa-i sa se bucure de reintalnire . Procedeaza la fel de fiecare data cand ii vezi batandu-se.

5 Ce faci daca hamsterii sunt prea agresivi?



Uneori, in ciuda tuturor eforturilor depuse de tine, hamsterii nu vor tolera niciodata un „coleg de camera”.

In cazul in care se bat foarte des si isi provoaca rani grave cea mai buna solutie este sa-i tii separat. Poti face acest lucru cumparand inca o cusca sau poti opta pentru un paravan permanent. Daca vrei sa alegi a doua solutie, asigura-te mai intai ca hamsterii au suficient spatiu pentru a se misca si a se juca in voie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea