Amenajarea casei

#apartament #locuinte #imobil #pret locuinte 2012

Afla pretul locuintelor in 2012

Specialistii din piata imobiliara estimeaza o stagnare a preturilor locuintelor pentru inca un an. Optimismul din urma cu doar cativa ani de pe piata imobiliara este inlocuit de un pesimism generalizat, o singura mare agentie estimand un avans al pretului proprietatilor in 2012.



Scumpiri de maximum 5%, spun unii specialisti


Consultantii imobiliari spun la unison ca anul viitor nu va aduce modificari semnificative ale pretului apartamentelor. „Independent de potentialul enorm pe care il are piata din Romania si mai cu seama piata din Bucuresti, este dificil sa vorbim de o crestere a numarului de tranzactii, nemaivorbind de preturi, in viitorul apropiat", spun reprezentantii Jones Lang LaSalle, potrivit adevarul.ro.

Si specialistii de la Colliers International sunt de parere ca urmatoarele luni nu vor aduce „nici o schimbare notabila" in ceea ce priveste preturile din rezidentialul autohton. O opinie discordanta este exprimata de reprezentantii companiei de consultanta DTZ Echinox.

Ei lanseaza chiar un scenariu optimist in care apartamentele, atat cele noi, cat si cele vechi, se vor scumpi cu 5% in 2012 fata de acest an. "Intr-un scenariu pesimist insa, in 2011 va continua trendul descendent al pietei, pentru ca abia in 2012 sa apara primele semne de stabilizare , iar cresterea sa urmeze in 2013-2014", afirma Bogdan Sergentu, seful departamentului Evaluari si Consultanta al DTZ Echiox, potrivit aceleiasi surse.


Cine isi va permite cumpararea apartamentul


Analistii mai afirma ca numarul celor care isi permit sa cumpere un apartament va ramane la cote scazute.
In Bucuresti s-au vandut anul trecut circa 1.500 de apartmente noi, dintr-un stoc total de astfel de locuinte de 14.700 de unitati.


Pretul apartamentelor vechi va mai scadea


In urma cu cateva luni Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3, sustinea ca preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% si odata cu acesta si chiriile.

"Preturile apartamentelor din vechi din Capitala au scazut si vor continua sa scada cu peste 30% pana in primavara anului viitor. Vor scadea nu pentru ca nu ofera confortul la obiect, ci pentru ca utilitatile comune, apa, gaze, canal, sunt invechite, iar cumparatorii se uita acum foarte atent la orice detaliu", a spus Dumitrascu.

Diferente mare dintre pretul de executie si cel de vanzare al unui apartament nou va scadea in perioada urmatoare. "Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro. In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro.

Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a mai spus Dumitrascu.

Profitul mediu pentru constructori este intre 11% si 18% in Europa, astfel ca pretul unui apartament nou in Bucuresti ar putea scadea pana la 700 euro/mp, a explicat arhitectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea