Manata de dorinta de a-i descoperi secretele, Maridana Arsene (jurnalist, blogger, PR de succes) a inceput o investigatie pe cont propriu despre acest sentiment unic, subiectul preferat al poetilor, scriitorilor, cantaretilor... DRAGOSTEA! Astfel, cupluri care au la activ peste un deceniu de fericire i-au dezvaluit povestile lor de dragoste, oferindu-ne o altfel de „cheie” pentru experienta “si-au trait fericiti pana la adanci batraneti"!
Sunt impreuna de 20 de ani, iar cand vorbesc unul despre celalalt, despre relatia lor, ochii le stralucesc asemenea indragostilor. Amandoi lucreaza in showbiz, un domeniu plin de tentatii... Cu toate acestea, ei au ales sa-si hraneasca povestea de iubire in fiecare zi. Si bine au facut, pentru ca nu doar par, ci chiar sunt fericiti impreuna: Annes (cantareata de muzica pop/dance) si Dan se simt norocosi ca nu au pierdut timp in cautari, avand sansa sa se fi cunoscut devreme. Azi ne vorbesc despre cea mai frumoasa experienta din viata lor...
Rep.: Primul sarut, mutatul impreuna...?
Dan: Tinand cont ca ne-am cunoscut intr-un cadru profesional, mai exact intr-un turneu national, relatia noastra a fost ceva timp o relatie de prietenie. La cateva luni ne-am sarutat pentru prima data. Lucrurile apoi au evoluat firesc. Dupa vreo 3 ani ne-am mutat singuri.
Annes: Relatia noastra a debutat cu o frumoasa prietenie. Ne-am cunoscut in jurul varstei de 19, respectiv 20 de ani. N-am sarit etape, n-am grabit si n-am fost fortati de timp ca lucrurile sa se intample. Nu am o buna memorie a datelor, insa stiu ca dupa 2-3 ani de relatie ne-am mutat impreuna.
Cand ati constientizat ca atractia a disparut?
Dan: Cred ca am reusit sa reaprindem de fiecare data focul si pasiunea dintre noi. Langa o artista nu ai cum sa te plictisesti, Annes e mereu misterioasa, surprinzatoare, e genul de femeie super activa, copilaroasa... In plus, multumita stilului nostru de viata, mereu pe drumuri, n-am simtit sa se fi instalat rutina.
Annes: Daca la baza unui cuplu este iubire atunci atractia fizica, chimia nu dispare, se transforma. Cred, de asemenea, ca nu trebuie sa lasam relatia in deriva; mereu am fost atenti sa intretinem pasiunea, sa ne spunem lucruri frumoase. In orice caz, cum am simtit ca ne plafonam, am comunicat si am gasit solutii - fie o vacanta surpriza, petreceri etc.
Nevoia de sex, de intimitate s-a diminuat la un moment dat. Cu ce ati suplinit absenta acestui tip de apropiere, conexiune?
Dan: Noi am trecut in cei 20 de ani un pic diferit prin toate etapele firesti ale unui cuplu. Datorita faptului ca plecam destul de mult prin turnee, eu ocupandu-ma de organizaea lor, la noi se instala si mai profund dorul unul de celalalt. Revederea era mereu ca un nou inceput.
Annes: N-am avut timp sa ne consumam relatia in asa fel incat sa spun ca a disparut atractia sau nevoia de intimitate. La noi e mereu nevoie de mai mult. Dorul era si este sentimentul cel mai prezent. Si asta pentru ca este foarte greu sa stam departe doua saptamani. Acum realizez ca totusi distanta ne-a apropiat si mai mult; timpul pe care il petrecem este mult mai pretios si ne bucuram cu mai multa pofta de el.
Cand valul de pe ochi s-a ridicat definitiv, cand l-ai vazut pe celalalt asa cum este, cu bune si cu rele, cu calitati si defecte, ce te-a facut sa mergi mai departe si ce te-a ajutat sa te mentii fericit/ multumit in relatie?
Dan: Asta e frumusetea cand te indragostesti la 20 de ani. Am evoluat impreuna si pot spune ca ne-am construit caracterele impreuna. Nici unul dintre noi nu avea la acea varsta cutume, vicii, orgolii si defecte de nereparat.
Annes: Eram doua personalitati in formare, asa ca ne-am mulat unul dupa celalalt. Nu ne amintim chestii care sa ne fi deranjat unul la celalalt, desi nu toate au fost potrivite chiar de la inceput.
Ai incercat sa-l schimbi pe celalalt sau sa te schimbi tu?
Dan: Chestia asta am vazut-o la multe cupluri in jur in viata noastra de copii, adolescenti. Exact asta ne-am propus sa nu incercam sa facem. Schimbarea personala oricum se produce din cauza timpului, a experientelor. Stiu doar ca nu ne-am dat ultimatumuri si nici nu am vrut sa ne impunem anumite alegeri. Cand iubesti si esti iubit te simti liber si neconstrans, orgoliul dispare, devii altruist si inainte sa faci ceva te gandesti si la fericirea persoanei iubite.
Cand ai descoperit valorile si convingerile comune?
Annes: Am avut sansa sa le descoperim inca de la inceput, de la primele conversatii. Insa aceste valori si convingeri au mai sufeit modificari de-a lungul timpului, cum este si firesc, de altfel... Astfel reusim sa pastram elementul-surpriza, inca ne mai surprindem... gandim la fel, aproape telepatic cateodata ne intuim gandurile unul celuilalt.
Omul este supus tentatiilor si se spune ca simte atractie fata de alti semeni de mai mute ori in viata. Cum ai reusit sa ramai fidel persoanei de langa tine fara a acumula frustrari, regrete?
Dan: Atunci cand construiesti si ai deja ceva frumos si durabil nu mai pare tentant ceea ce tu ai deja. Iubirea te tine la distanta de tentatii, de frustrari si de regrete.
Annes: Cand ai langa tine omul potrivit, care te ajuta si te provoaca sa fii cea mai buna varianta a ta in fiecare zi, nu ai de ce sa te gandesti cum ar fi sa fii cu altcineva. Orice tentatie te lasa rece.
Ai avut oportunitatea de a calca stramb, cu totii o avem intr-o lume ca-n cea in care traim. Sunt barbati care considera ca un barbat puternic nu refuza niciodata o astfel de oportunitate. Esti de acord cu ei/cum a fost in cazul tau?
Dan: Sunt un rac veritabil si de foarte devreme mi-am dorit o relatie de dragoste cu o femeie care sa ma completeze, o familie.
Nu sunt genul care sa caute validarea in aventuri in afara relatiei. Am avut norocul de o femeie care ma implineste si ma face sa ma simt realmente fericit. Stiu ca ne-am fost alaturi si in momentele mai grele si am luptat, cand a fost nevoie, unul pentru celalalt.
Cum ai reusit sa mentii treaza curiozitatea si sa acorzi atentie celuilalt chiar si dupa multi ani de trai in comun?
Dan: Femeia in natura ei trebuie sa stie cum si cat sa dozeze din farmecul ei personal. Annes, iubita mea, este extrem de feminina si cateodata e de ajuns prezenta ei fermecatoare.
Annes: N-as putea spune ca fac eforturi. Chiar imi place sa-i acord atentia si energia mea. Ma bucur ca ii place personalitatea mea schimbatoare, mereu alta, curiozitatea e in natura mea, asa ca totul vine natural.
Te mai simti dorit/a, pretuit/a dupa 20 de ani de la casatorie? Prin ce anume?
Dan: Suntem de doua decenii impreuna, desi neoficializati printr-o casatorie. Si da, ma simt dorit si pretuit in fiecare zi. Sunt fascinat de tot ce reprezinta ea; talent, bunatate, feminitate, energie. Ma simt pretuit, dorit chiar prin faptul ca sunt iubit de ea.
Annes: Cu siguranta inca stie sa ma faca sa ma simt pretuita prin tot ceea ce face pentru mine, prin sustinerea lui, prin felul in care ma dragaleste si ma alinta in fiecare zi. Iubirea lui ma face sa ma simt speciala. Daca m-as mai naste o data, cred ca sufletul meu ar alege aceeasi calatorie daca ar sta in puterea lui de a decide asta.
Monotonia/rutina, vesnicul dusman al unei relatii vii, fericite. Cum ai reusit sa o gestionezi?
Dan: Monotonia nu e prietena cu noi. Intotdeauna gasim ce sa facem, avem flow in conversatii, ne relaxam, facem sport impreuna, iesim cu prietenii.. daca vrei, nu ai cum sa nu reusesti sa petreci timp de calitate cu persoana iubita.
De ce nu ai ales noul/noutatea, ce anume te-a oprit?
Dan: Niciodata nu ne-au placut inceputurile care sunt ca si glazura de pe o prajitura. Continutul si consistenta sunt ceea ce conteaza cel mai mult, increderea si siguranta care se instaleaza in cel de langa tine.
Cat de des va mai faceti surprize/cadouri?
Dan: Mult mai des ca la inceput si fara ocazii neaparat. Ne cunoastem foarte bine dorintele, gusturile si, de cate ori gasim ceva ce stim ca isi doreste celalalt, luam.
Annes: La un moment dat ne-am cumparat unul altuia, in acelasi timp, fara sa stim, cate un parfum, eu - dintr-un duty-free unde ma gaseam cu o prietena, iar el - intr-un mall cu un prieten. Ni s-a parut aproape paranormala conexiunea dintre noi.
Cat de des va creati oportunitatea unor momente speciale?
Dan: De cat mai multe ori si cateodata total neplanificat.
Annes: Destul de des. Ne-am facut un obicei din asta.
Care sunt tabuurile din relatia voastra? Exista ganduri/intentii pe care nu le impartasiti cu partenerul de viata? De ce?
Dan: Ne-am propus sa nu avem retineri in a discuta intre noi tot ceea ce simtim sau ce ne dorim, totul fara ocolisuri si ne place sa facem
dezbateri lungi cu argumente pro si contra pe marginea oricarui subiect. Asa ca nu cred ca exista subiecte tabu intre noi.
Annes: Ne-am stabilit limitele, sensibilitatile, stim unde ne situam fiecare vis-a-vis de anumite lucruri sau situatii, asa ca totul decurge deschis. Vorbim fara retineri despre orice.
Cat mister poti pastra dupa zeci de ani impreuna, cum stii cum sa dozezi taina…
Dan & Annes: Cred ca e important sa constientizezi ca intr-un cuplu nu trebuie sa-ti pierzi identitatea ta personala. Cred ca este important sa respecti omul de langa tine, sa nu-l acaparezi sau sa vrei sa-l controlezi sau sa-l scormonesti. Asa se si dozeaza misterul, cand cel de langa tine se daruieste cand si cat simte sa o faca.
Cat de dese sunt certurile si cat ati stat cel mai mult timp suparati unul pe celalalt?
Dan: Noi le spunem “discutii in contradictoriu”; acum folositoare si constructive. Inainte erau “lupte” ale orgoliilor, copilarii si suparari din nimic.
Annes: Cred ca cel mai mult nu ne-am vorbit trei zile, asta undeva la inceputul relatiei, si asta pentru ca eram plecata in concerte; era oarecum simplu sa nu-i raspund la telefon. Acasa n-as fi reusit atat de mult sa rezist sa nu-i vorbesc.
Dan: Eu, de regula, daca se incing spiritele intru in silentio stampa... adica cu mine ajungi sa faci monolog daca simt ca se ridica tonalitatea, adica sa te certi singur. Stim ca certurile, discutiile la nervi nu duc nicaieri, asa ca nu prea mai ajungem acolo.
Gelozii au existat? Daca da, cum le-ati facut fata? Povestiti un episod...
Dan: Au existat momente in care ne-am simtit si gelosi, dar cumva am reusit sa le depasim. Am comunicat, am dezbatut, dar nu-mi amintesc ceva semnificativ de povestit. Adica nu au fost situatii care sa ne fi marcat relatia.
Cumpenele… v-au unit sau au macinat “zidul/constructia”?
Annes: E total adevarat ca “ce nu te omoara, te face mai puternic”. Dan a fost langa mine cand tatal meu a decedat; perioada cea mai neagra din viata mea, care m-a dezechilibrat destul de puternic in acea perioada.
Secretul/reteta unei relatii implinite…practic ce ai recomanda acum unui tanar in prag de casatorie?
Dan: Stiu ca in iubire ne cautam pe noi in sexul opus. Cred ca inainte de toate ar trebui sa te respecti, sa te pretuiesti, sa te cunosti si sa te iubesti pe tine ca sa poti darui iubire altei persoane.
Annes: Persoana alaturi de care decizi sa iti petreci viata trebuie sa scoata din tine tot ce ai mai frumos, sa te implineasca si sa te completeze. Restul vine cu usurinta de la sine.
Traim intr-o lume in care fuga dupa bani a devenit o prioritate. Ce rol au banii in relatia voastra, au fost ei vreodata sursa neintelegerilor?
Dan: Cand ne-am cunoscut noi, la 20 de ani, banii nu erau prioritatea noastra. La fel si acum. Atata timp cat faci ceea ce iti place, cat muncesti pentru talentul sau cariera ta, banii vin mai devreme sau mai tarziu si atunci vin sa te faca si mai fericit. Niciodata lipsa sau prezenta banilor nu a fost motiv de neintelegere. Ne-am incadrat mereu si ne-am adaptat fiecarui buget.
Privind retrospectiv, ce schimbari gasiti potrivite si ce schimbari vi se par distructive in ceea ce priveste iubirea cu tot ce implica ea (sex, respect, comunicare, dezvoltare personala...)?
Annes: Asteptam ca prezenta unui copil in viata noastra sa aduca cele mai minunate schimbari. Cred ca distructiv ar fi ca vreunul dintre noi ar fi sa “dobandeasca” vreun viciu sau dependenta... ceea ce e exclus, zicem noi.
Ce vis comun aveti si nu ati reusit sa-l impliniti?
Annes: Acela de a avea un copil, dar inca speram cu drag la implinirea lui.