Vacante

#turist #vacanta #obiceiuri locale #comunicarea in vacanta

Cum sa fii un turist de admirat

Iti amintesti cum ai privit in vacanta acele persoane galagioase, care faceau scandal din orice? Ai evitat sa te asezi la masa langa un grup de turisti lipsiti de maniere? Daca ai avut astfel de experiente, stii cat de important este sa faci o impresie buna in tara in care mergi. Cu doar putina atentie din partea ta, ai putea schimba in bine o imagine generala sau pur si simplu vei castiga respectul localnicilor, iar aceasta nu este putin lucru. Urmeaza pasii de mai jos si vei fi un turist de admirat, oriunde mergi.

Pasi de urmat

Pasul 1. Informeaza-te asupra locului. Este important ca inainte de plecare sa stii cate ceva despre locul in care vei ajunge: atractiile turistice, reguli de conduita , obiceiuri locale , reguli vestimentare etc. In special daca cunosti cate ceva despre obiceiurile locale vei evita situatiile neplacute in care poti intra fara sa-ti dai seama. O gluma nevinovata, un gest care pentru tine este natural etc pot fi jignitoare pentru anumite popoare.

Exemple: Daca vrei sa dai bacsis in Japonia, s-ar putea ca gestul sa fie primit ca o insulta. Daca nu vei da in Turcia, va fi exact pe dos. Daca stai picior peste picior, cu talpa spre interlocutor, un egiptean s-ar putea simti ofensat. Cand intri in lacasuri religioase, indiferent de tara (biserici, moschei, temple etc), exista reguli care trebuie respectate.

Pasul 2. Vocabular. Cumpara un ghid de conversatie sau un ghid turistic care are la final un minivocabular. Vei face intotdeauna o impresie buna daca te arati dornic sa comunici in limba vorbita in tara respectiva. Un mic efort din partea ta poate aduce recompense mari, fie in obtinerea unor avantaje la hotel, fie in negocierea in shop-uri si bazaruri, fie pentru a te face inteles intr-o situatie neplacuta, etc. Alte detalii gasesti in articolul Cum sa comunici in strainatate cand nu cunosti limba.

Pasul 3. Fii inventiv, dar cu masura. Este bine sa te bazezi pe ghidurile turistice de buzunar, pe indrumarile ghidului de grup si pe informatiile si alertele oficiale venite de la Ministerul de Externe, pentru a fi in siguranta. Daca insa nu te afli intr-un loc periculos, incearca sa te abati putin de la drumurile cele mai cunoscute si sa explorezi singur imprejurimile. Fii natural si spontan. Ai putea castiga simpatia localnicilor, care de cele mai multe ori au un singur interes: sa te faca sa te simti bine in tara lor si eventual sa te convinga de calitatea produselor pe care le vand. In multe tari esti intrebat pe strada de unde vii si ti se raspunde imediat cu nume sonore, precum Gheorghe Hagi sau Dracula. Da dovada de simt al umorului si continua conversatia, daca asa simti.

turisti facand pozePasul 4. Masa. Unul dintre lucrurile care li se reproseaza frecvent turistilor romani este modul in care se poarta la masa, in special in hotelurile all inclusive, unde isi pun in farfurie mai multa mancare decat vor consuma. Se poate evita usor acest lucru, punand mai putin in farfurie si facand mai multe drumuri, pana ai incercat toate felurile de mancare si de dulciuri care-ti faceau cu ochii sau pana te simti satul.

Pasul 5. Fii saritor si politicos cu oamenii. Exista situatii in care numai prezenta de spirit te ajuta sa faci ceea ce trebuie la momentul respectiv. De aceea, este bine sa fii atent la ceea ce se intampla in jurul tau si sa actionezi atunci cand este nevoie. De exemplu, daca te afli intr-un grup de persoane care sunt majoritatea de aceeasi nationalitate, prinse in discutiile lor si exista totusi membri straini ai grupului, invita-i si pe acestia la masa voastra, introducandu-i in discutie. Ai grija ca toata lumea sa vorbeasca o limba cunoscuta de toti, de obicei engleaza, pentru a nu exista momente stanjenitoare cand unele persoane din grup, de alta nationalitate, nu reusesc sa priceapa ce se vorbeste sau care este gluma din bancul respectiv.

Politetea si respectul pe care-l arati pentru cei din jurul tau nu sunt niciodata ignorate. De aceea, este important sa dai dovada de bune maniere indiferent de loc si de moment. Nu uita sa zambesti. Un zambet chiar valoreaza cat o mie de cuvinte.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Ghid turistic
  • Vocabular de baza

 

Sfaturi&Avertismente

• Cand mergi in vacanta, o buna relatie cu persoanele importante care iti asigura sejurul/excursia este intotdeauna un atuu pentru viitoarele vacante in care ai putea pleca. Daca te intelegi bine cu personalul de la hotel, ai putea primi informatii pretioase despre ceea ce are de oferit acel hotel in anul urmator. Relatia cu ghidul turistic  sau cu agentia de turism este si ea extrem de importanta. Toate persoanele care lucreaza in turism, care au avut o experienta pozitiva cu tine, vor dori sa te revada si in urmatorii ani si sa-ti ofere tot ce au mai bun de oferit.

•  Indiferent ce ce spune sau se crede, obiectele puse la dispozitie de catre operatorii de turism (agentie, hotel, ghid etc) nu sunt cadouri, de aceea nu trebuie luate acasa. Daca se ofera apa, snacksuri sau sucuri in autocar sau in camera de hotel, acestea sunt destinate consumului in autocar sau in in acea camera de hotel. Kiturile cu ac si ata, produse de barbierit, perie pentru par, cremele si lotiunile de corp, papucii si halatul de baie si toate celelalte lucruri pe care le poti primi in vacanta sunt menite a fi folosite in locul respectiv. Daca exista totusi mici atentii din partea operatorului, sub forma de cadou, acel lucru are de obicei inscriptionat pe el cuvantul "gift" sau se precizeaza acest lucru cand este oferit. Pot fi cutiute cu bomboane, plaja , ursuleti de plus, perne de calatorie etc. 

• Poti incerca sa iei masa in stil chinezesc, fara scaune. Poate fi foarte incomod pentru cei care nu sunt obisnuiti cu astfel de pozitii, dar este totusi o experienta inedita. Chiar daca te deranjeaza politica bacsisului in unele tari, se asteapta de la tine sa “intri in joc”. Chiar daca unele reguli nescrise nu-ti sunt pe plac, aminteste-ti ca oricat de bizare sunt pentru tine, in locul cu pricina acestea sunt privite cu cea mai mare naturalete. Inainte de a respinge ceva, ofera-ti suficient timp pentru a te gandi. Putina flexibilitate nu strica niciodata.

Ai reusit sa faci impresie buna in vacantele tale? Povesteste-ne experienta ta si ajuta-i si pe altii sa fie turisti demni de admiratie. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea