Stiinta & Tehnologie

#imagini aurora boreala #aurora boreala romania #aurora boreala

Cerul Romaniei, luminat de Aurora Boreala. Fenomenul neobisnuit, vazut din mai multe judete. Ce spun oamenii de stiinta

Duminica seara, cerul Romaniei a fost luminat de Aurora Boreala. Acest fenomen, apare, in mod normal, in nordul Europei.

 

Fenomenul misterios i-a bucurat pe romani, care au urcat pe retelele de socializare o multime de fotografii spectaculoase.

Aurora Boreala s-a prezentat sub forma unor perdele rosii, nu in culorile verzi, care apar, in mod normal, in zona de nord a Europei. Aceasta a fost vizibila in Timis, Bihor, Cluj, Caras Severin, Bucuresti, Giurgiu, Ialomita sau Tulcea.

De ce a aparut Aurora Boreala pe cerul Romaniei

Fenomenul este unul extrem de rar in Romania. Ultima oara a fost vazut in 2015. Fenomenul a avut loc in urma unei eruptii solare care s-a produs pe 3 noiembrie, iar duminica seara, particulele emise de erptie au ajuns pe Pamant, actionand cu atmosfera terestra.

Adrian Sonka, astronom la observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucuresti a explicat cum a putut fi posibila aparitia Aurorei Boreale pe cerul din Romania.

"Pentru noi, in Romania, este un fenomen rar. Ultima oara cand s-au vazut aurore asa usor a fost cam prin 2015 si inainte, cam prin 2003. Ce s-a vazut in noaptea anterioara este cu mult mai intens, decat pana acum. Este rar pentru ca in mod normal nu ar trebui sa se vada de aici, ci din jurul polilor magnetici.

Ce s-a intamplat ieri a fost ca doua eruptii mari plecate acum cateva zile de la soare au ajuns in preajma campului magnetic. L-au deformat si astfel a putut intra materie de la soare si mai jos ca latitudine in atmosfera noastra si de asta s-a vazut de la noi.

Practic trebuia sa se vada in toata tara, dar cam in toata Europa trebuia sa se vada. Cine n-a vazut este pentru ca nu a fost pe faza si nu a iesit afara sau a avut nori sau s-au aflat in orase puternic iluminate", a spus Adrian Sonka pentru Antena1 CNN.

 

Superstitii si interpretari ale fenomenului in zonele rurale

Aparitia Aurorei Boreale este extrem de rara in Romania. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, fenomenul a atras numeroase superstitii si interpretari in zonele rurale ale Romaniei.

Semne divine - in unele parti se spune ca aparitia brusca a Aurorei Boreale este un semn divin, o manifestare a maniei sau a favorurilor divine.

Alte persoane vad fenomenul ca prevestind unele manifestari rare si schimbari majore, sociale sau politice.

FOTO:  facebook.com/meteosiradarRomania - Andrei Gornic (Paniova, jud. Timis)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea