Stiinta & Tehnologie

# ulei uzat # superjumbo airbus a380 #airbus a380 #combustibil

Avioanele pot fi alimentate cu ulei de gatit uzat. Un superjumbo Airbus A380 tocmai a finalizat doua zboruri cu succes

 

Un avion superjumbo Airbus A380 a efectuat cu succes doua zboruri fiind alimentat cu ulei de gatit uzat. Avionul care se afla in faza de testare a finalizat pe 25 martie un zbor de trei ore de la aeroportul Blagnac din Toulouse, sediul central francez al Airbus, cu intoarcere pe accelasi aeroport. Un al doilea zbor, de doua ore si jumatate a avut loc pe 29 martie, de la Toulouse la Nisa. 

Accesta este un real succes pentru industria aviatica, deoarece aproximativ 2% din emisiile de dioxid de carbon din lume sunt create de aceasta industrie. Pana in 2050 companiile aeriene vor sa gaseasca modalitati prin care sa reduca emisiile de gaze pana la 0.

Acesta este un scop ambitios si va necesita tehnolgii invatoare in domeniu. 

In timpul celor doua curse de testare, avionul Airbus A380 a fost alimentat de Sustainable Aviation Fuel, sau SAF, realizat in principal din ulei de gatit uzat si grasimi reziduale, si a functionat cu un singur motor Rolls-Royce Trent 900.

Cele aproximativ 27 de tone de combustibil folosite in timpul curselor, produse in Normandia, Franta, au fost furnizate de compania franceza de petrol si gaze TotalEnergies. Potrivit producatorului, SAF a fost facut din esteri si acizi grasi hidro-procesati (HEFA), care sunt „fara aromatice si sulf”, scrie antena3.ro.

”Testul de zbor a indeplinit toate cerintele noastre, ceea ce ne va permite sa realizam urmatoarea faza a proiectului, constand in manevre specifice ale motorului”, a spus pilotul de testare Airbus, Wolfgang Absmeier, potrivit sursei citate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea