Stiinta & Tehnologie

#panouri fotovoltaice #panouri energie solara #energie solara

10 lucruri interesante despre energia solara si panourile fotovoltaice

Stiati ca energia solara care atinge Pamantul intr-o singura ora ar putea alimenta cu energie fiecare aparat electric de pe planeta? Acest fapt dovedeste dincolo de orice indoiala ca soarele este o resursa de energie de care omenirea nu are cum sa nu profite iar unul dintre primii oameni care a prevazut ca omenirea va folosi energia solara a fost Leonardo da Vinci.

 

In secolul XIX a fost dezvoltata prima celula fotovoltaica insa aceasta avea o eficienta de doar 1%. Eficienta scazuta a primelor celule fotovoltaice nu a descurajat ci dimpotriva, a incurajat inventatori si oameni de stiinta, constienti de potentialul urias al acestei tehnologii, sa dezvolte celule fotovoltaice si implicit panouri fotovoltaice pentru diferite aplicatii acest lucru culminand cu aparitia primului panou fotovoltaic pentru uz casnic, in 1954. La vremea respectiva tehnologia era mult prea scumpa pentru ca utilizatorul casnic sa isi poata permite instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice dar in  anii 90, apare primul sistem fotovoltaic ce putea fi conectat la o retea. De acolo si pana la aparitia kiturilor de panouri fotovoltaice moderne cum sunt cele pe care le puteti gasi la Efurtun, nu a mai fost decat un pas.

Descoperiti mai jos 10 lucruri interesante despre energia solara si panourile fotovoltaice

  1. Panourile fotovoltaice, desi indispensabile in recoltarea energiei solare, nu sunt suficiente. Energia solara, captata de panouri poate fi transportata si stocata insa fara interventia unui invertor solar, aceasta energie nu ar putea fi utilizata pentru a alimenta o locuinta. si asta pentru ca energia solara este curent direct iar aparatura din casele noastre este alimentata cu curent alternativ. Rolul invertorului solar este tocmai acela de a transforma curentul direct in curent alternativ, adica curent cu unda sinusoidala pura fara de care frigiderul sau televizorul LED nu ar putea functiona.
  2. Invertorul solar, denumit si convertor solar sau invertor fotovoltaic, este unul dintre cele mai eficiente echipamente construite de om, cu o eficienta de peste 97%. Daca sunteti interesati de invertoare solare performante, le puteti descoperi aici.
  3. Intreaga planeta ar putea fi alimentata cu energie solara, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil este necesara acoperirea cu panouri fotovoltaice a unei suprafete de marimea Spaniei.
  4. Montarea unui sistem de panouri fotovoltaice este o investitie al carui cost scade de la an, la an, devenind din ce in ce mai accesibila pentru consumatorii casnici. Mai mult, datorita avansurilor tehnologice coroborate cu costul din ce in ce mai mare al energiei electrice clasice, perioada de amortizare scade si ea, ajungand la un maxim de 7 ani.
  5. Panourile solare nu au nevoie de lumina solara directa pentru a produce curent. Desi eficienta panourilor atinge nivelul maxim in zilele insorite, acestea vor produce energie si in zilele cu nori sau iarna. in plus, un experiment facut de o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford din California a demonstrat ca un panou fotovoltaic modificat prin adaugarea unui generator termoelectric, poate produce curent chiar si noaptea.
  6. Panourile solare sunt complet silentioase si nu emit carbon, cu alte cuvinte nu polueaza mediul inconjurator. Mai mult, folosirea panourilor solare instalate pana la aceasta data previne arderea a 75 milioane de barili de petrol si emisia de 35 de tone de dioxid de carbon anual.
  7. Apa contaminata poate fi transformata in apa potabila cu ajutorul panourilor solare. Cand spunem apa contaminata ne referim doar la contaminarea cu agenti biologici ca bacteriile, virusii si parazitii. Sistemul de purificare a apei alimentat cu energie solara nu este un proiect ci o realitate si poarta numele de SoDis, denumire derivata de la Solar Water Disinfection sau, in romana: dezinfectia solara a apei.
  8. Cu cat productia de panouri solare creste, cu atat costul lor este mai mic. Nu acelasi lucru se poate spune si despre petrol, de exemplu. in cazul petrolului, cu cat cererea de petrol este mai mare, cu atat creste costul acestuia.
  9. Productia de celule fotovoltaice se bazeaza pe silicon, element obtinut prin prelucrarea nisipului. Prima celula fotovoltaica functionala a fost creata de inventatorul american Charles Fritts care a folosit seleniu si aur.
  10. Panourile solare aproape ca nu au nevoie de mentenanta. Singura operatiune necesara pentru ca panourile sa functioneze in parametri optimi este curatarea acestora cu apa si o perie foarte moale. Daca panourile fotovoltaice sunt montate la sol, proprietarul poate face operatiunea singur, fara a avea nevoie de specialisti. insa si in conditiile in care panourile solare sunt montate pe acoperis costul este unul minim caci daca acoperisul este inclinat, panourile vor fi curatate in mod natural de precipitatiile ce cad in timpul anului. in plus, desi sunt garantate pe o perioada cuprinsa intre 25 si 30 de ani, durata de viata a panourilor poate ajunge chiar si la 40 de ani.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea