Social

#200 de replici #cutremur Gorj #cutremur puternic #cutremur romania # cutremur azi #gorj

Un nou seism puternic in Gorj. Peste 4 grade, urmat de unul de 3,2 grade. In total au avut loc peste 200 de replici dupa cutremurul de 5,7 produs marti

Un cutremur de 4 grade pe scara Richter s-a produs, in noaptea de miercuri, in judetul Gorj, putin inainte de miezul noptii.

 

In aceasta noapte a avut loc un nou cutremur de peste 4 grade in Gorj. Seismul s-a produs la ora 03:07:06, in OLTENIA, GORJ, la o adancime de 10,8 km sia avut magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la 106km NV de Craiova, 111km SV de Sibiu, 143km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 181km SE de Arad, 185km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 210km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 222km NE de Nis.

La scurt timp, acesta a fost urmat de o replica de 3,4 pe scara Richter. Acest seism a avut loc la ora 04:29:33 si s-a produs la o adancime de 7,3 km. 

Peste 200 de replici dupa cutremurul de 5,7 produs marti

Cutremurul produs marti, care a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter a fost urmat de peste 200 de replici pana in acest moment. Acesta a fost cel mai puternic cutremur inregistrat in aceasta zona.

„Seismul din data de 14 februarie 2023 a avut magnitudinea 5,7 ML, intensitatea macroseismica epicentrala VI, s-a produs la ora 15:16:52, la adancimea de 6,3 km si a fost cel mai mare cutremur produs in aceasta zona seismica.

Au fost raportate pagube la nivelul cladirilor, constand in principal din caderi de tencuiala si tigla de pe acoperisuri.

- Cutremurul a avut loc in apropierea contactului dintre Depresiunea Getica si Orogenul Carpatilor. Depresiunea Getica se afla in fata Carpatilor Meridionali, fiind marginita la sud de falia Pericarpatica, la contactul cu Platforma Moesica.

- Tectonica regiunii este caracterizata de doua sisteme de falii. Primul sistem este de tip transformanta, orientata NV-SE, ce se intersecteaza cu un al doilea sistem de falii, orientat E-V.

Cutremurul a fost inregistrat cu un raport semnal zgomot bun la un numar de 109 de accelerometre ce apartin Retelei Seismice Nationale. Valoarea acceleratiei maxime a terenului a prezentat un trend descrescator cu cresterea distantei epicentrale. Cea mai mare valoare a fost inregistrata la statia Gura Zlata, judetul Hunedoara (105,25 cm/s*s), iar cea mai mica valoare a fost inregistrata la statia Targusor, Constanta (0,05 cm/s*s).

Pana in acest moment au fost localizate 200 de replici ale acestuia, cea mai mare avand magnitudinea de 4.1 ML.

Cutremurul anterior, din data de13 februarie 2023, s-a produs la ora 16:58:07 si a avut magnitudinea de 5,3 ML, intensitate macroseismica epicentrala V si adancimea de 16 km.  

- Acesta a avut 16 replici, cea mai mare avand magnitudinea Ml de 3.4.

Pentru cutremurele de suprafata, efectele resimtite scad semnificativ in intensitate odata cu cresterea distantei epicentrale, spre deosebire de cutremurele de adancime intermediara, precum cele din zona Vrancea.

- Zona in care au avut loc aceste cutremure este cunoscuta printr-o activitate seismica slab-moderata, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5.2 Mw a fost produs 1943, la adancimea de 9,9 km. Alte cutremure mai semnificative produse in zona au fost:

  • 4.5 Mw, adancime 10 km
  • 3.9 Mw, adancime 10 km
  • 4 Mw, adancime 16 km
  • 4.5 Mw, adancime 10 km.

Cele doua cutremure au fost resimtite pe o arie extinsa cuprinzand Oltenia, Banat, Hunedoara, partea de nord-est a Serbiei si de nord-vest a Bulgariei. Efectele cutremurelor au scazut semnificativ cu distanta. Sistemul de tip dublet seismic inregistrat zilele acestea reprezinta cea mai intensa activare a zonei de cand avem date despre aceasta regiune.

Pentru a facilita analiza cutremurelor din aceasta secventa am creat o harta interactiva ce poate fi consultata la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure2. O varianta mai complexa de tip dashboard (recomandata pentru ecrane mari) este la https://tinyurl.com/targujiu2023cutremure. Aceasta contine cutremurele cu magnitudini ≥ 2, precum si date despre sisteme de falii, cutremure anterioare si expunere",  scrie INFP intr-o postare pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea