Social

#salarii romani #crestere salariu #uniunea europeana #salariu minim

UE doreste impunerea unui salariu minim in toate statele membre. Ce se intampla cu salariile romanilor

Uniunea Europeana (UE) doreste impunerea unui salariu minim in toate statele membre. Asta ar insemna, pentru romani, cresteri salariale in cazul in care acest lucru se va concretiza.

Insa, in lipsa unei formule de calcul precise, Uniunea Europeana a emis doar o serie de recomandari pentru statele membre, iar suma exacta a cresterilor nu este cunoscuta. Se estimeaza insa ca pentru Romania, aceasta ar fi cuprinsa intre cateva sute si pana la 1.000 de lei.

In acest context, UE a solicitat Romaniei alinierea la standardul venitului minim european. Pentru asta a oferit Romaniei doua modalitati de clacul. Prima, ar fi tinand cont de cosul de cumparaturi pentru un trai decent.

La ora actuala, salariul minim, brut, este de 3.300 de lei, in timp ce cosul minim de consum pentru un trai decent este evaluat la 3.807 lei, pe luna. Potrivit expertilor, in cazul in care venitul minim ar fi determinat de acest criteriul, salariul romanilor ar putea creste cu 500 de lei.  

Al doilea mod de calcul este bazat pe salariul mediu brut, care in momentul de fata este de 7.567 de lei, lunar. In acest caz, salariul minim brut ar trebui sa fie calculat ca fiind 50% din salariul mediu brut, ceea ce ar insemna cresteri ale venitului minim garantat cu aproximativ 1.300 de lei.

INS doreste alinierea salariului minim in functie de rata inflatiei

De asemenea, INS a sugerat ajustarea salariului minim brut, in funcite de rata inflatiei. Avand o inflatie de 7%, asta ar insemna cresterea salariului minim, brut, cu 200 de lei in 2024.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea