Social

#sfantul vasile #obiceiuri #traditii #superstitii

Traditii si superstitii de Sfantul Vasile. Ce trebuie sa faci in aceasta zi

In prima zi de Anul Nou, chiar pe 1 ianuarie, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Vasile. Este prima sarbatoare ortodoxa din anul 2023. Sfantul vasile, cunoscut ca Sfantul Vasile cel Mare a fost unul dintre cei mai mari teologi crestini si este considerat “pazitorul de duhuri rele.

 

Cui trebuie sa-i spui La Multi Ani

De Sfantul Vasile, aproape 600.000 de romani isi sarbatoresc onomastica. Cei mai multi dinte acestia sunt barbati.

Mai exact, 587.327 de romani poarta numele Sfantului Vasile. Dintre acestia 500.146 sunt barbati, iar 87.181 sunt femei.

Cel mai comun nume este Vasile, purtat de 478.715 dintre barbati. Alti 20.000 de barbati se numesc Vasilica, iar alti peste 1.100 au nume precum Silica, Sile, Vasi sau Sica.

Pe de alta parte, 83.000 de femei poarta numele de Vasillica, alte 1.800, pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila.

Traditii si superstitii de Sfantul Vasile

De-a lungul anilor, aceasta sarbatoare a fost marcata de o serie de traditii si superstitii pe care romanii inca le respecta. Se spune ca acestea sunt aducatoare de noroc. Iata ce trebuie sa faci in prima zi de Anul Nou, de Sfantul Vasile, pentru a avea noroc tot anul.

Dimineata, dupa ce te speli pe fata, sterge-te cu un prosop curat in care ai tinut un ban de argint, pentru ca tenul sa-ti fie curat si sanatos tot anul.

Dupa aceea, trebuie sa te schimbi in haine noi, pentru a avea noroc la bani, in dragoste si in sanatate tot anul.

De Sfantul Vasile este bine sa spargi un pahar si sa dai de pomana unui om sarac.

Pe vremuri, un numar mare de practici de magie si ritualuri specifice erau savarsite in aceasta zi care marcheaza inceputul, nu doar al unui nou an, dar si, in mod simbolic, al unui nou ciclu de viata.

Prima persoana care intra in casa in ziua de Sfantul vasile trebuie sa fie un barbat, pentru a atrage norocul spre tine. In batrani se spune ca in functie de situatia materiala a acestui barbat, anul tau urmeaza sa fie unul sarac sau unul bogat.

Ce sa Nu faci de Sfantul Vasile

De Sfantul Vasile nu trebuie sa dormi sub nicio forma, deoarece se spune ca vei fi lenes tot anul. 

Tot astazi, nu trebuie sa arunci, sub nicio forma, gunoiul din casa, si nici sa dai alte obiecte sau sa impumiti lucruri ori bani. Se spune ca cei care fac asta vor arunca si norocul odata cu gunoiul sau vor darui norocul celor carora le dau cadouri ori impumuturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea