In jurul acestei sarbatori insa, s-au format traditii si obiceiuri pe care multe persoane le respecta si astazi.
Traditii si superstitii de Sfantul Andrei
Una dintre pincipalele traditii, respectate si in prezent de romani, este punerea graului la incoltit. Potrivit superstitiilor, se spune ca pe cat de mare va creste graul pana in ziua de Anul Nou, pe atat de mare va fi norocul persoanei care l-a plantat si ingrijit, in anul care urmeaza.
Tot astazi, se aduc in casa crendute de mar sau de prun si se pun intr-o vaza cu apa. Daca unfloresc pana in ajun de Anul Nou, se spune ca noul an va aduce roade bogate.
In noaptea de Sfantul Andrei, fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul. Cel care va aparea in vis se spune ca le va lua de sotii.
Tot in noaptea de Sfantul Andrei se ung ferestrele si usile cu usturoi pentru a alunga strigoii care dau tarcoale caselor. Cei care stau la curte agata ghirlande de usturoi la ferestre si pe usi.
In aceasta zi gospodinele merg dimineata la biserica unde duc merinde spre a fi sfintite apoi le impart. Astazi se impart prajituri si cozonaci de post, coliva, covrigi si fructe.
Ce NU trebuie sa faci sub niciun chip de Sfantul Andrei
In ziua de Sfantul Andrei nu trebuie sa muncesti sub nicio forma. Nu se fac treburi in casa, in curte sau orice alte sarcini. Cei care nu respecta acest lucru se vor imbolnavi, vor avea dureri de cap si ameteli.
O alta superstitie din batrani spune ca fetele si femeile nu trebuie, sub nicio forma, sa se pieptene astazi sau sa coasa, deoarece le va merge rau in anul care urmeaza.