Social

#ce sa nu faci astazi #sfanta maria #obiceiuri #traditii

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mare! Toata lumea trebuie sa faca asta

Pe 15 august, romanii o sarbatoresc pe Sfanta Maria. Este o sarbatoare mare, plina de semnificatii importante, dar si de traditii si obiceiuri de care romanii trebuie sa tina cont in aceasta zi.

Cui trebuie sa-i spui “La multi ani”

De Sfanta Maria, aproximativ 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica. Peste jumatate dintre acestia sunt femei. Majoritatea poarta numele de Maria, urmand Mariana, Marina, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Marioara, sau Ana-Maria. Tot astazi, trebuie sa le urezi “La multi ani” si barbatilor care poarta numele de Marian, Marin si Marinel, precum si derivate ale acestora. 

CITESTE SI: Trimite-le celor dragi mesaje inspirate de Sfanta Maria 

De astazi se pot face nunti si botezuri

Daca timp de doua saptamani nuntile si botezurile au fost interzise, in timpul postului, de astazi se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.

Traditii si obiceiuri de Adormiriea Maicii Domnului  

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare este o zi plina de semnificatii religioase, precum si de traditii pe care multe persoane inca le respecta si in prezent.

Sarbatoarea cunoscuta si ca Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori din calendar. Aceasta sarbatoare aduce cu ea o serie de traditii si superstitii pe care credinciosii le iau in serios chiar si in zilele noastre.

Se spune ca daca infloresc trandafirii de Sfanta Maria, toamna va fi una lunga si calduroasa.

Ce sa faci de Sfanta Maria Mare

In aceasta zi se impart struguri si prune. 

Oamenii merg la biserica unde inalta rugaciuni Fecioarei Maria. Fetele de maritat se roaga pentru un "ursit" bun, femeile pentru gospodarie, iar barbatii pentru recolte bogate.

CITESTE SI: Rugaciuni catre Sfanta Maria pe care trebuie sa le spui astazi pentru a avea noroc

De Sfanta Maria Mare, fetele nemaritate trebuie sa poarte in san un fir de feriga (cunoscuta ca naprasnic in unele zone) si sa se roage la icoana Maicii Domnului, tinand candela aprinsa.

Inteleptii satului sunt cei care, conform traditiei, trebuie sa imparta flori de naprasnic tinerelor fete pentru a le ajuta sa isi gaseasca un bun crestin ca sot.

Ce sa NU faci de Sfanta Maria Mare

In aceasta zi nu se lucreaza. Gospodarii care lucreaza in aceasta zi sfanta vor avea parte numai de ghinioane. Vitele si animalele se vor imbolnavi iar gospodaria se va destrama.

De Sfanta Maria Mare, fetelor le este interzis sa isi taie parul si sa-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scaldatul in ape curgatoare.

In aceasta zi, sub niciun chip nu trebuie sa aprinzi focul, deoarece gospodaria va pieri arsa. Din aceasta cauza mamele nu gatesc, pentru a-si feri gospodaria si copiii de boli si necazuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea