Social

Toti romanii vor dona organe dupa deces

Refuzul donarii de organe, tesuturi si celule trebuie facut prin simpla anuntare a medicului de familie. In caz contrar, cei ajunsi in moarte cerebrala, considerati automat donatori.

Senatul a adoptat ieri propunerea legislativa a catorva parlamentari apartinand PSD, PNL si PC, care reglementeaza statutul transplantului de organe in Romania, introducand principiul „acordului prezumat”. Legea poate salva vieti, dar poate crea si controverse de ordin moral, Biserica Ortodoxa opunandu-se. Mai exact „acordul prezumat” inseamna ca orice roman care in timpul vietii nu si-a exprimat refuzul explicit de a-si dona organele este implicit de acord sa le doneze dupa deces.

Conform noilor prevederi, refuzul donarii de organe, tesuturi si celule trebuie facut prin simpla anuntare a medicului de familie, pe care coordonatorul de transplant va trebui sa-l chestioneze in aceasta privinta.

„Acordul prezumat” a fost introdus si in tari ca Austria, Belgia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. Conform legislatiei actuale, prelevarea de organe sau tesuturi de la o persoana decedata in vederea transplantului nu se poate efectua decat daca aceasta si-a exprimat in scris acordul in acest sens in timpul vietii.

Propunerea discutata in plenul Camerei superioare a Parlamentului a fost adoptata fara probleme de catre senatori, votul final urmand a fi dat in Camera Deputatilor. Propunerea are insa toate sansele sa treaca usor si de votul Camerei Deputatilor. Trebuie spus ca principalul oponent al legii este Biserica Ortodoxa Romana care sustine ca „acordul prezumat” contravine moralei crestine. Datele Agentiei Nationale pentru Transplant arata ca pe lista de asteptare pentru un transplant de organe sunt 2.000 de pacienti.

Biserica se opune


Sfantul Sinod al BOR
s-a pronuntat impotriva acordului prezumat, la inceputul lunii martie. „BOR isi exprima dezacordul fata de introducerea notiunii de consimtamant prezumat si a celorlalte amendamente care decurg din acesta, deoarece contravine principiilor morale crestin-ortodoxe, anuleaza principiul daruirii de sine si al dragostei fratesti cuprins in consimtamantul explicit si exclude rolul familiei in cazul persoanelor aflate in moarte cerebrala sau decedate, daca acestea nu si-au exprimat clar acordul in timpul vietii”, se arata in comunicat.

BOR considera ca, pentru cresterea numarului de donatori de organe si tesuturi pentru transplant, alternativa morala ar putea fi incurajarea voluntariatului si introducerea, prin lege, a cardului de donator, care reflecta optiunea persoanei fata de donarea de tesuturi si organe.

„O asemenea abordare plaseaza transplantul de tesuturi si organe pe un fundament etic solid, avand ca element central respectul pentru fiinta umana, care continua sa existe si dupa moartea sa biologica, reducand astfel posibilitatea producerii abuzurilor”, mai arata comunicatul din luna martie.

2.000 de pacienti pe lista de asteptare


Potrivit directorului Agentiei Nationale pentru Transplant, pe lista de asteptare pentru un transplant de organe se afla peste 2.000 de pacienti. In 2007, au fost 36 de donatori in moarte cerebrala, de la care s-au facut prelevari multiorgan, adica rinichi, ficat si cord. Anul acesta s-au prelevat organe de la 17 donatori in moarte cerebrala. Datele Agentiei Nationale pentru Transplant arata ca anul trecut au fost realizate aproape 222 de transplanturi de rinichi (se poate face si de la donator viu), 31 de ficat, 2 de pancreas si 9 de inima. Aproape 70 de romani au murit pentru ca n-au gasit un donator.

Tara europeana cu cel mai mare numar de donatori de organe din lume este Spania. Biserica s-a implicat, iar spaniolii au devenit deschisi catre cei care au nevoie de ajutor si au inteles cat de important este sa daruiesti viata dupa ce una s-a sfarsit. Potrivit Protv, peste 80% dintre spanioli sunt de acord sa devina donatori. Anual, numarul operatiilor de transplant atinge o cifra record: 5.000 de vieti salvate.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea