Social

#cele mai poluate orase #top orase poluate #india

Topul celor mai poluate 100 orase din lume. 83 se afla in aceeasi tara

A fost realizat topul celor mai puluate 100 de orase din lume. Dintre acestea, 83 de orase se afla in aceeasi tara. In afara de un singur oras, toate provind din Asia.

 

Poluarea pune in pericol sanatatea oamnilor din intreaga lume si joaca un rol important in criza climatica. Cu toate acestea, Asia este, de departe, cel mai poluat continent.

83 de orase, din cele 100, se afla in India. In toate s-au depasit de peste 10 ori orientarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind calitatea aerului, potrivit raportului realizat de IQAir, care urmareste calitatea aerului la nivel mondial.

Studiul a fost realizat analizand particulele fine, sau PM2,5, care este cel mai mic poluant, dar si cel mai periculos. In urma studiului, din cele peste 7.800 de orase analizate, la nivel global, doar 9% au inregistrat o calitate a aerului care a respectat standardul OMS.  

Cel mai poluat oras este din nordul Indiei. Begusarai, locuit de  jumatate de milion oameni a avut in 2023 o concentratie medie anuala de PM2,5 de 118,9, asica de 23 de ori mai mare decat recomandarile OMS. Acesta a fost urmat in clasament de orasele indiene Guwahati, Assam, Delhi si Mullanpur, Punjab.

Acelasi raport arata ca Asia Centrala si de Sud au fost regiunile cu cel mai poluat aer in 2023. Aici se afla cele mai polate tari din lume: Bangladesh, Pakistan, India si Tadjikistan.

Tarile cu cel mai curat aer din lume

In urma clasamentului efectuat, doar 10 tari au o calitate a aerului extrem de buna, care respecta standardele OMS. Printre acestea se afla: Finlanda, Estonia, Puerto Rico, Australia, Noua Zeelanda, Bermuda, Grenada, Islanda, Mauritius si Polinezia Franceza.

Poluarea ucide anual milioane de oameni

Particulele fine din aer, denumite PM2,5 sunt inhalate cu usurinta si patrund adanc in tesutul pumonar. De acolo pot intra in fluxul sanguin. Acestea particule provin din arderea combustibililor fosili, a prafului si incendiilor de vegetatie si sunt asociate su astmul, bolile cardiace si pulmonare, cancerul si alte boli respiratorii, dar si cu deficiente cognitive la copii.

La nivel mondial mor annual milioane de persoane din cauza problemelor de sanatate care provin din poluarea aerului. Potrivit OMS 6,7 milioane de persoane mor annual din cauza poluarii aerului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea