Social

# rol impamantare #impamantare

Stii ce rol are impamantarea la instalatia electrica si de ce este atat de importanta?

Toti suntem familiari cu conceptul de impamantare in cadrul instalatiilor electrice, insa putini dintre noi cunosc in detaliu semnificatia sa precisa. Este important sa subliniem ca lipsa cunostintelor in acest domeniu nu reprezinta o lipsa de experienta. In realitate, conceptul de impamantare poate parea destul de complex pentru cei neinitiati.

 

Impamantarea reprezinta o legatura directa fizica cu solul si este implementata in toate cladirile ce dispun de echipamente electrice. Aceste legaturi de conexiune la pamant, denumite si „legaturi de impamantare", conecteaza prizele dispozitivelor electrice cu solul. In termeni simpli, impamantarea inseamna legarea la pamant a unui element conductor printr-o cale conductoare.

Dar care este rolul impamantarii si cum opereaza?

Asadar, unul dintre motivele cheie pentru care impamantarea instalatiilor electrice are o importanta vitala este siguranta.

Scopul principal al procedurii de conectare la pamant a firelor consta in asigurarea securitatii spatiului. Aceasta actiune elimina posibilitatea electrocutarii prin declansarea dispozitivului de protectie.

De asemenea, conectarea electrica la pamant protejeaza dispozitivele casnice sau industriale si sistemul electric impotriva variatiilor necontrolate de curent, evitand astfel deteriorarea acestora sau chiar declansarea incendiilor. Este recomandat ca procesul de conectare la pamant sa fie efectuat intr-o zona retrasa, cum ar fi partea din spate a cladirii.

Care sunt tipurile de impamantare? 

Sistemele de impamantare pot fi impartite in doua categorii:

  • Naturala
  • Artificiala

In cazul impamantarii naturale, ne referim la situatii in care electrozii in contact cu solul sunt constituiti din structura metalica a fundatiei sau din elementele metalice ale constructiei in sine.

Conceptul se fundamenteaza pe premisa ca structura cladirii este construita din beton armat, iar barele de otel intra in contact cu solul. Prin aceeasi logica, abordarea naturala a impamantarii poate fi aplicata si in situatiile in care cladirile sunt dotate cu tevi din otel utilizate pentru alimentarea cu apa. Orice element metalic ce intra in contact cu pamantul devine un potential electrod de sprijin pentru un sistem de impamantare eficient.

In opozitie, in cadrul sistemelor de impamantare artificiala, electrozii sunt montati separat de structura principala a cladirii, pentru ca electricitatea sa poata fi distribuita corespunzator in sol.

Pe langa aceste prize individuale, se regaseste si reteaua generala de conectare la sol. Aceasta retea este compusa dintr-un conductor metalic care leaga elementele metalice care ar putea, accidental, intra sub tensiune. In esenta, functionarea corecta a sistemului de impamantare depinde de conexiunile stabile intre priza de legatura la sol si reteaua generala de impamantare.

Iata cateva aspecte despre impamantarea artificiala pe care numai specialistii autorizati le pot efectua:

  • Selectarea unei locatii mai putin tranzitate (de obicei in partea din spate a casei sau cladirii), in imediata sa vecinatate;
  • Utilizarea electrozilor dedicati;
  • Implantarea in sol la adancimea potrivita a unui numar adecvat de electrozi, urmata de evaluarea rezistentei obtinute. Aceasta ar trebui sa inregistreze o valoare sub 4 ohmi;
  • In situatia in care se doreste o dispersie eficienta in caz de descarcare electrica atmosferica, configuratia sistemului de impamantare va fi calculata astfel incat rezistenta sa nu depaseasca 1 ohm, conform masuratorilor efectuate.

Prin urmarea atenta a acestor etape si prin incredintarea procesului unor experti in domeniu, se poate asigura o rezistenta de dispersie care sa ofere siguranta atat pentru persoane, cat si pentru aparatura electrica.

La ce trebuie sa fim atenti cand vine vorba de impamantare?

Implementarea sistemului de conectare la pamant este atribuita numai companiilor autorizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie. Aceasta garanteaza conformitatea lucrarii realizate. In plus, este esential sa constientizati ca trebuie sa efectuati verificari si intretineri periodice ale prizei de impamantare.

Verificarile de conectare la pamant se efectueaza cel putin o data pe an pentru retelele generale de legare la sol (o data in conditii umede si o data in conditii uscate), sau de cel putin doua ori pe an pentru instalatiile subterane si instalatiile locale de legare la sol.

O implementare incorecta a sistemului de impamantare in instalatia electrica poate genera un risc crescut de electrocutare sau incendiu. De aceea, este de o importanta cruciala sa angajezi personal calificat pentru o adaugare de siguranta suplimentara, sa instalezi un sistem de prevenire a incendiilor.

Importanta echipamentelor electrice pentru impamantare

Instalatiile si materialele profesionale joaca un rol esential in ceea ce priveste impamantarea eficienta si sigura. Impamantarea reprezinta o masura fundamentala pentru protejarea oamenilor si echipamentelor impotriva riscurilor electrice. Utilizarea materialelor de calitate superioara, conform normelor si reglementarilor in vigoare, contribuie la asigurarea unei conexiuni stabile si durabile intre instalatie si sol.

Instalatiile profesionale executate de catre personal calificat sunt esentiale pentru evitarea defectiunilor si a problemelor de siguranta. Expertiza specialistilor asigura instalarea corecta a electrozilor si a conductorilor, minimizand riscul de defecte sau deconectari neintentionate. De asemenea, asigura o verificare riguroasa a intregului sistem, inclusiv a conexiunilor si a rezistentelor de legatura la sol.

Materialele profesionale sunt concepute pentru a rezista in medii variate, reduc pierderile de curent si asigura o legatura sigura, minimizand riscul de acumulare de tensiuni periculoase pe suprafete metalice. Utilizarea materialelor certificate si conforme contribuie la prevenirea coroziunii si a degradarii, mentinand performanta sistemului de impamantare pe termen lung.

Asadar, este important ca atunci can vine vorba de impamantare sa ne raportam cu seriozitate atat echipamentelor electrice utilzate, cat si personalului calificat care se ocupa de intreaga procedura.

In concluzie, importanta impamantarii nu poate fi subestimata, avand un rol vital atat in mediul rezidential, cat si in cel industrial si comercial. Aceasta masura esentiala asigura siguranta oamenilor si protejeaza echipamentele electrice in fata potentialelor riscuri.

Fie ca ne aflam in confortul propriului camin sau in cadrul unor spatii comerciale si industriale complexe, implementarea corecta a sistemelor de impamantare nu doar ca este necesara, ci reprezinta o decizie inteleapta pentru prevenirea unor incidente nedorite si mentinerea unui mediu sigur si functional.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea