Social

#invazie plosnite de pat #plosnite de pat #plosnite de saltea

Specialistii avertizeaza: Nu mai scapam de plosnitele de saltea. Trebuie sa ne obisnuim cu ele

Este invazie de plosnite in Romania, dar si in alte state europene. Specialistii averizeaza ca trebuie sa ne obisnuim cu ele, deoarece nu vor disparea prea curand.

 

Inmultirea acestor insecte parazit este favorizata de modificarile climatice, dar si de stilul de viata actual.

Revenirea plosnitelor in marile orase, de unde au disparut de multa vreme, are legatura cu turismul, care este in continua crestere pe tot globul.

Vestea si mai proasta este ca insectele devin din ce in ce mai rezistente la tratamentele chimice care sunt folosite pentru eradicarea acestora. Pe termen lung, este posibil ca insectele sa nu mai rapunda tratamentelor, iar acestea sa devina inutile.

"Incepand cu anul 1998, a fost raportata reaparitia insectelor in Statele Unite, Canada, unele tari europene, Australia si parti din Africa. Printre cauzele mentionate de literatura de specialitate se numara nivelul scazut al constientizarii publice, schimbul de lucruri second-hand, inclusiv a pieselor de mobilier, traficul local si international crescut, schimbari in managementul invaziilor.

Principala cauza o reprezinta dobandirea rezistentei la insecticide. Mai intai a aparut rezistenta la DDT, folosit anterior la controlul populatiilor de insecte. Acesta a contribuit la cresterea actuala a rezistentei fata de insecticidele piretroide si neonicotinoide", a explicat Andreea Cristina Staicu, conferentiar univ. dr. la Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara din cadrul Facultatii de Biologie a Universitatii din Bucuresti pentru HotNews.ro.

Andreea Cristina Staicu a declarat ca exista un impas in ceea ce priveste combaterea acestor insecte, deoarece utilizate pe termen lung, substantele chimice nu vor mai avea efect, insectele devenind rezistente, iar cresterea concentratiei acestora le face periculoase pentru mediu, animale si chiar pentru oameni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea