Social

#sfantul nicolae 2023 #sfantul nicolae #traditii #superstitii

Sfantul Nicolae 2023. Traditii si superstitii pe care trebuie sa le respecti. Ce sa nu faci, sub niciun chip

In fiecare an, pe 6 decembrie, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae. Este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Daca pentru copii aceasata sarbatoare este un prilej pentru a primi daruri, pentru adultii credinciosi este o zi plina de semnificatii aparte si traditii respectata cu strictete.  

Cui trebuie sa-i spui “La multi ani!”

De Sfantul Nicolae, peste 800.000 de romani isi sarbatoresc onomastica. Cele mai comune nume sunt Nicoleta si Nicolae, dar si derivate ale acestora. Prin urmare, daca stii pe cineva care are unul dintre urmatoarele nume, nu uita sa le transmiti o urare de “La multi ani!”.

Femei care isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Nicolae: Nicoleta, Niculina, Nicolina, Niculita, Niculita, Nicole, Nikole, Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculaita.

Barbati care isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Nicolae: Nicolae, Niculaie, Neculai, Nicusor, Niculae Nic, Nik, Lae, Laie, Niklas, Nikolas, Nicolaita, Niculaita, Culae sau Nicholaus.

Traditii si superstitii de Sfantul Nicolae, pe care trebuie sa le respecti 

Ziua de Sfantul Nicolae este una plina de traditii si superstitii, de care oamenii tin cont si in zilele noastre.

Una dintre superstitii spuna ca daca ninge in aceasta zi, inseamna ca Mosul isi scutura barba si intinereste.

De asemenea, la sate, oamenii pot prevesti ce va aduce Noul An, in functie de cum va fi vremea in aceasta zi. Astfel, daca ninge, va urma un an cu roade bogate, iar daca nu ninge, va fi un an saracacios, cu putine roade.

In unele zone ale tarii, in aceasta zi se aduce in casa un bulgare de zapada. Acesta este pus intr-un vas si lasat sa se topesca, apoi apa rezultata este turnat in ghiveciul florilor sau intr-o vaza cu flori, pentru a aduce noroc in casa.

In ajun de Sfantul Nicolae, sau cel tarziu in ziua de Sfantul Nicolae, se duc in casa crengute de mar si se pun intr-o vaza cu apa. Se spune ca dca inmuguresc pana la Anul Nou, urmeaza sa ai un an plin de noroc si bogatie. 

Ce sa NU faci de Sfantul Nicolae, sub niciun chip

In ziua de Sfantul Nicolae nu trebuie sa faci treburi casnice. Astazi nu se spala, nu se coase, nu se calca, nu se face curat si este indicat sa nu se gateasca.

De asemenea, de Sfantul Nicolae nu trebuie sa oferi, sub nicio forma, obiecte ascutite, truse de cosmetica, fulare, cravate sau obiecte de culoare neagra, nici sub forma de cadou, dar nici imprumut. Se spune ca toate acestea poarta ghinion atat celui care le ofera cat si celui care le primeste.

FOTO: gencraft.com – AI generated image

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea