Social

#nuielusa #pregatiri #ghetute #cadouri #copii #mos nicolae

Ajun de Mos Nicolae. Cum se pregatesc copiii. Mosul aduce cadouri sau nuielusa?

 

Este 5 decembrie, ziua in care copiii din toata tara se gandesc cu nerabdare la pregatirea ghetutelor pentru sosirea lui Mos Nicolae si la darurile pe care urmeaza sa le primeasca.

Cum se pregatesc copiii pentru venirea lui Mos Nicolae

Asa cum spune traditia, seara, in Ajun de Mos Nicolae, copiii isi curata ghetutele si le pregatesc pentru venirea Mosului. Acestia le curata cu sarguinta, le lustruiesc si le asaza apoi langa fereastra sau langa usa.

Apoi, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine si le umple ghetutele cu cadouri, celor cuminti. In schimb, celor nazdravani le lasa in ghetute o nuielusa.

Adultii pun crengute de pomi fructiferi in vaze cu apa

Tot in noaptea de Ajun de Mos Nicolae, exista obiceiul ca adultii sa puna crengute de pomi fructiferi in vaze cu apa. Acestea se asaza in casa, langa icoane. Se spune ca daca acestea infloresc pana la Anul Nou, va urma un an cu recolte bogate.

Cine este, de fapt, Mos Nicolae

Traditia sosirii lui Mos Nicolae isi are originea in povestea unui personaj care a existat cu adevarat - episcopul Nicolae de Myra. Acesta a trait in Myra-Lichia, in secolul al IV-lea. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae (episcopul Nicolae de Myra) este povestea a trei fete sarace, care neavand zestre, nu se puteau casatori si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Legenda spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani, care a cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici provine obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghete, conform volumului "Cartea de Craciun" de Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997.

Conform traditiei, Mos Nicolae ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat. El este stapanul apelor si protectorul corabierilor, dar apara si soldatii pe timp de razboi.

Totodata, ca sfant, a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei, Mos Nicolae ii pedepsea pe cei care se abateau de la credinta si ii lovea cu nuiaua peste maini. De aici si obiceiul de a darui nuieluse copiilor neastamparati.

FOTO: gencraft.com – AI generated image

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea