Social

#sarbatoarea de sanziene #24 iunie #sanziene #traditii #superstitii

Sanzienele, o sabatoare magica. Traditii si superstitii de care sa tii cont

In fiecare an, pe 24 iunie, romanii sarbatoresc Sanzienele. Cunoscuta si sub denumirea de "Noaptea de Sanziene" sau "Dragaica", aceasta sarbatoare are o lunga traditie in cultura romaneasca si este celebrata cu entuziasm de catre comunitatile rurale si urbane.

Sanzienele sunt considerate spirite sau fapturi mitice care traiesc in natura si sunt asociate cu fertilitatea, prosperitatea si norocul. Aceasta sarbatoare marcheaza solstitiul de vara si este insotita de numeroase traditii si superstitii, care isi au radacinile in credintele si obiceiurile stramosilor nostri.

Traditii si obiceiuri de sanziene

Unul dintre obiceiurile specifice ale Sanzienelor este culesul si impletitul coroanelor de flori. Tinerii si fetele se aduna in lanuri sau pe campii pentru a culege flori, in special sanziene (Galium verum), care sunt considerate simbolul acestei sarbatori. Aceste flori sunt apoi impletite in coroane si puse in par sau purtate in jurul gatului ca talismane de protectie impotriva spiritelor rele.

O alta traditie importanta este aprinderea focurilor de Sanziene. In seara de 23 iunie, oamenii se aduna in jurul focurilor si petrec pana tarziu in noapte, cantand si dansand in jurul flacarilor. Se crede ca aceste focuri au puterea de a curata si purifica mediul inconjurator, precum si de a aduce noroc si fertilitate in viata celor care participa la sarbatoare.

In unele zone, se practica si obiceiul sarutului sub un magheran inflorit. Se crede ca acest gest aduce noroc in dragoste si casatorie. Fetele si baietii se aduna in jurul unui magheran inflorit si se saruta sub crengile pline de flori, in timp ce ceilalti participanti ii incurajeaza si canta cantece traditionale.

Superstitiile legate de Sanziene sunt numeroase si variate. Se crede ca aceasta noapte este una magica, cand lumea spiritelor si a puterilor supranaturale este mai aproape de lumea noastra. Astfel, se spune ca fetele care se scalda in apele raurilor sau izvoarelor in noaptea de Sanziene vor fi mai frumoase si mai sanatoase. De asemenea, se spune ca plantele culese in aceasta noapte au puteri vindecatoare si pot fi folosite in diverse remedii sau farmece.

In cadrul sarbatorii de Sanziene, se organizeaza si diferite jocuri si concursuri traditionale, precum saritul peste foc, dansul in hora sau jocul cu franghia. Aceste activitati aduc oamenii impreuna si intaresc legaturile comunitatii.

Sanzienele reprezinta o sarbatoare autentic romaneasca, bogata in traditii si simboluri. Ele reflecta relatia stransa a oamenilor cu natura si cu ciclurile sale. Prin pastrarea si promovarea acestor obiceiuri, ne conectam la mostenirea culturala a stramosilor nostri si aducem in prezent magia si frumusetea unei sarbatori atat de speciale.

FOTO: ro.wikipedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea