Social

# tantari romania #alerta in europa #boli transmise de tantari #alerta #tantari

Alerta in Europa! Specia de tantari Aedes face tot mai multe victime. Bolile grave pe care le transmite

 

Europa se confrunta cu o schimbare climatica semnificativa, iar consecintele acesteia se resimt tot mai mult in viata de zi cu zi a populatiei. Incalzirea globala a adus o serie de modificari in ecosistemele naturale, iar unul dintre efectele majore este cresterea riscului de boli transmise de tantari. In special, specia Aedes a devenit tot mai prezenta in diverse tari europene, iar acest lucru aduce cu sine riscuri semnificative pentru sanatatea publica.

Printre speciile de tantari care sunt in prezent o amenintare in Europa se numara Aedes albopictus si Aedes aegypti. Aceste doua specii sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a transmite virusuri periculoase precum dengue, febra galbena, chikungunya, zika si West Nile. In timp ce Aedes albopictus se raspandeste in special spre nord si spre vest in Europa, Aedes aegypti a fost inregistrat in Cipru si exista posibilitatea ca aceasta sa se extinda si in alte tari europene.

Consecintele incalzirii globale sunt evidente in numarul tot mai mare de cazuri de infectii transmise de tantari in Europa. In 2022, in Uniunea Europeana si Spatiul Economic European, au fost raportate 1.133 de cazuri umane si 92 de decese cauzate de infectia cu virusul West Nile. Din aceste cazuri, cele mai multe au fost dobandite la nivel local in 11 tari, Italia, Grecia si Romania inregistrand cele mai multe cazuri, dupa cum urmeaza: Italia (723), Grecia (286), Romania (47), Germania (16), Ungaria (14), Croatia (8), Austria (6), Franta (6), Spania (4), Slovacia (1) si Bulgaria (1).

"In ultimii ani, am observat o raspandire geografica a speciilor invazive de tantari in zone anterior neafectate din UE/SEE. Daca aceasta tendinta continua, ne putem astepta la un numar mai mare de cazuri si posibil decese cauzate de boli precum dengue, chikungunya si febra Nilului de Vest. Eforturile trebuie sa se concentreze pe modalitati de control al populatiilor de tantari, sporirea supravegherii si impunerea masurilor de protectie personala." , a declarat Andrea Ammon, Directorul ECDC.

Pentru a face fata acestei amenintari, autoritatile si organizatiile de sanatate recomanda o serie de masuri preventive. Una dintre cele mai importante este eliminarea surselor de apa statatoare in care se inmultesc tantarii. De asemenea, se recomanda utilizarea larvicidelor ecologice pentru a controla populatiile de tantari si promovarea constientizarii comunitatii cu privire la masurile de control a tantarilor.

Pe langa aceste masuri, este esentiala luarea de masuri de protectie personala. Acestea includ utilizarea plaselor de protectie impotriva tantarilor, preferabil tratate cu insecticide, dormitul sau odihnitul in incaperi cu plase de protectie sau cu aer conditionat, utilizarea plaselor la ferestre, purtarea hainelor care acopera marea parte a corpului si utilizarea de repelente impotriva tantarilor.

De asemenea, este importanta cresterea nivelului de constientizare in randul publicului larg, a profesionistilor din domeniul sanatatii si a calatorilor cu privire la bolile transmise de tantari. Informarea corecta si educatia pot ajuta la prevenirea raspandirii acestor boli si la protejarea sanatatii noastre.

Incalzirea globala este o provocare majora cu care ne confruntam si are un impact semnificativ asupra sanatatii noastre. Combaterea schimbarilor climatice si protejarea mediului inconjurator sunt esentiale pentru a limita extinderea speciilor de tantari si pentru a reduce riscul de boli transmise de acestia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea