Social

#Sambata Mortilor #Mosii de iarna #traditii #superstitii

Sambata Mortilor 2023! Ce sa faci si ce sa NU faci sub nicio forma

Sambata, 18 februarie, sunt Mosii de Iarna sau Sambata Mortilor. Este o sarbatoare mare pentru credinciosi, care se roaga pentru rudele trecute in nefiinta.

In aceasta zi, credinciosii merg la biserica, se roaga pentru cei trecuti in nefiinta, pentru care fac pomeni.

De Sambata mortilor credinciosii impart pachete de mancare celor saraci si aprind lumanari la biserica, dar si la mormintele celor dragi. 

Ce trebuie sa faci in Sambata Mortilor

Femeile trebuie sa se imbrace astazi curat si sa aiba capul acoperit, mai ales daca merg la biserica.

Credinciosii duc la biserica, pentru sfintire, pachete pentru pomana, coliva, vin si prescuri. Dupa ce sunt sfintite se impart oamenilor prezenti la slujba. 

Credinciosii pot imparti astazi vase cu mancare, fructe, placinte sau alte alimente care i-au placut persoanei decedate.

Dupa slujba si dupa ce preotul sfinteste alimentele, credinciosii merg la mormintele celor dragi unde, potrivit traditiei, aprind cel putin doua lumanari.

O alta traditie cunoscuta este aceea ca in aceasta zi se mananca si se dau de pomana piftie si alte racituri. In unele zone ale tarii Mosii de Iarna mai sunt cunoscuti si ca Mosii de Piftii.

Ce sa NU faci in Sambata Mortilor

In ziua de Sambata Mortilor nu se spala haine si nu se fac alte munci casnice sub nicio forma. Se spune ca cei care nu respecta aceste reguli vor tremura precum piftia tot restul anului.

De asemenea, in aceasta zi nu se fac nunti sau botezuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea