Social

# obtinere permis de conducere #scoala de soferi #examen auto

Romanii pot obtine permisul de conducere fara sa urmeze scoala de soferi. Se inscriu direct la examen. Schimbare importanta in legislatie

Pentru a obtine permisul de conducere este important ca mai intai sa se urmeze cursurile de specialitate ale scolii de soferi (practice si teorietice). Sau cel putin asa se intampla pana in prezent.

De acum, o anumita categorie de romani pot obtine permisul de conducere fara a urma cursurile unei scoli de soferi. Acestia se pot inscrie direct la examen. Este vorba doar despre romanii care au deja un permis de conducere eliberat de alt stat si care nu poate fi preschimbat cu permisul romanesc, anunta MAI.

”Incepand de astazi intra in vigoare propunerile MAI privind modificarea conditiilor de restituire a permisului de conducere retinut si a celor de dobandire a permisului de conducere romanesc de catre soferii care detin permise eliberate de alte state  

In sedinta de Guvern de joi, 10 august, a fost adoptata Ordonanta nr. 29/2023 prin care se modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, la propunerea specialistilor Ministerului Afacerilor Interne. 

Astfel, cetatenii care detin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul romanesc de conducere, vor putea sa se inscrie la examenul pentru obtinerea documentului romanesc fara a mai fi nevoie de urmarea unei scoli de soferi, cum prevedea legislatia pana in prezent. 

In urma dobandirii permisului de conducere romanesc, permisul de conducere emis in strainatate se remite autoritatilor din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, cu mentiunea ca a fost obtinut un nou permis de conducere in Romania. 

Totodata, este instituita posibilitatea ca persoanele care nu au resedinta sau domiciliu in Romania sa inmatriculeze provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l inmatricula ulterior in alta tara. Pana la aprobarea OG nr. 29/ 2023, acest lucru era permis doar cetatenilor care aveau resedinta sau domiciliul in Romania. 

O alta modificare importanta prevazuta de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilitatii restituirii permisului de conducere – retinut ca urmare a constatarii preliminare, in saliva, a prezentei unor substante din categoria celor psihoactive, in baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sange) realizate in institutiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absenta din organism a substantelor psihoactive. Pana acum restituirea se putea face doar in baza solutiei de clasare dispuse in faza urmaririi penale”, se arata in comunicatul transmis de MAI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea