Social

#Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul #obiceiuri #traditii

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul – traditii si obiceiuri. Ce sa NU faci astazi. Este mare pacat

In fiecare an, pe 29 august, este praznuita Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Potrivit calendarului bisericesc, aceasta este ultima mare sarbatoare din an, deoarece incepand cu 1 septembrie incepe un nou an bisericesc. Ca orice sarbatoare religioasa, aceasta este marcata de o serie de traditii si obiceiuri de care oamenii tin cont si in zilele noastre.

 

Credinciosii tin post de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Ziua de 29 august face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alaturi de Inaltarea Sfintei Cruci, praznuita pe 14 septembrie, si de Ajunul Bobotezei. Astfel, in fiecare an, pe 29 august, se tine post, indiferent in ce zi a saptamanii cade sarbatoarea. Credinciosii postesc pentru a nu se asemana cu Irod, dar si pentru a nu se asemana cu viata infranata a lui Ioan.

Biserica ne indeamna sa tinem post in aceasta zi pentru a urma pilda Botezatorului Domnului, care si-a petrecut intreaga viata in rugaciune si asceza. El a pregatit calea Mantuitorului Hristos, i-a chemat pe oameni la botezul pocaintei, s-a invrednicit sa-L boteze pe Iisus si apoi i-a facut loc, spunand: “Aceluia i se cade a creste, iar mie a ma micsora” (Ioan 3, 30), scrie doxologia.ro.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul – traditii si obiceiuri de care sa tii cont

Traditia spune ca in aceata zi nu trebie sa se consume alimente care amintesc de forma capului Sfantului Ioan. Printre acestea se regaseasc alimentele rotunde, precum rosiile, pepenii, si alte fructe si legume cu forme rotunde. De asemenea, varza, sub orice forma, este total interzisa in aceasta zi.

Tot in aceasta zi, este interzis sa se bea bauturi de culoare rosie, precum vinul rosu. 

Alta traditie spune ca nu se foloseste cutitul in aceasta zi. Toate alimentele trebuie rupte cu mana, daca nu au fost taiate inainte de aceasta sarbatoare.

Cei mai credinciosi consuma in aceasta zi doar struguri, sau tin post negru toata ziua, pentru a le fi iertate pacatele.

In aceasta zi nu sunt ingaduite casatoriile, petrecerile sau alte manifestari zgomotoase. Este o zi a meditatiei, in care oamenii trebuie sa-si repare greselile si sa-si indrepte atentia catre rugaciune.

De asemenea, se spune ca in aceasta zi NU trebuie sa folosesti, sub nicio forma, matura, deoarece vei deranja linistea mortilor. 

Credinciosii merg in aceasta zi la biserica, unde se roaga si duc, pentru sfintire, mere, pere, castraveti si struguri. Fructele sfintite sunt impartite apoi saracilor, copiilor si batranilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea