Social

#cod portocaliu canicula #canicula

Romania se topeste! Cod portocaliu de canicula! Temperaturi de 40 de grade. Nordul tarii, afectat de vijelii si ploi

Romania se topeste, la propriu! Meteorologii au anuntat temperaturi ce pot ajunge si chiar depasi 40 de grade in sudul tarii. Este avertizare de tip cod portocaliu de canicula. In acelasi timp, partea de nord a tarii se afla sub avertizare de tip cod portocaliu si galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata.

 COD GALBEN de instabilitate atmosferica

In intervalul 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00, este in vigoare o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferica temperar accentuata.

„In intervalul mentionat, in cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica temporar accentuata, ce se va manifesta prin intensificari ale vantului (rafale in general de 55...70 km/h), vijelii, grindina, frecvente descarcari electrice si averse torentiale (in intervale foarte scurte de timp cantitatile de apa vor fi de 20...25 l/mp si izolat peste 30...40 l/mp).”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferica

In intervalul 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00 este in vigoare o atentionare de instabilitate atmosferica accentuata care va afecta jumatate din tara.

„In intervalul mentionat in Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumatatea nordica a Moldovei si local in Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta se va manifesta prin intensificari ale vantului (rafale de 70...90 km/h si izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindina de medii dimensiuni, frecvente descarcari electrice si averse torentiale (in intervale scurte de timp, de 1 pana la 3 ore, cantitatile de apa vor fi de 30...40 l/mp si izolat peste 50...60 l/mp).”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula

In intervalul 13 – 16  iulie este cod galben de canicula si disconfort termic ridicat.  

„Joi (13 iulie), valul de caldura se va extinde si se va intensifica in cea mai mare parte a tarii, iar vineri, sambata si duminica (14, 15 si 16 iulie) va persista indeosebi in regiunile sudice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa intre 35 si 37 de grade.Noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...24 de grade.”, avertizeaza ANM, mentionand ca valul de caldura va persista si saptamana viitoare.

COD PORTOCALIU de canicula

Partea de sud a tarii se afla sub atentionare de tip cod portocaliu de canicula. Sunt vizate fenomene precum val de caldura persistent, canicula si disconfort termic accentuat. Se vor inregistra temperaturi de 40 de grade si chiar peste.

„Joi (13 iulie) in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei valul de caldura si canicula se vor intensifica. Se vor inregistra temperaturi maxime in general de 38...40 de grade, iar minimele se vor situa intre 18 si 24 de grade, astfel ca disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula

In intervalul 13 - 16 iulie , o mare parte din tara se afla sub avertizare de tip cod galben de canicula. Sunt vizate fenomene precum val de caldura, disconfort termic ridicat.

“Joi (13 iulie), valul de caldura se va extinde si va intensifica in cea mai mare parte a tarii, iar vineri, sambata si duminica (14, 15 si 16 iulie) va persista indeosebi in regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa intre 35 si 37 de grade, iar in dupa-amiaza zilei de joi (13 iulie) in sudul Campiei Romane si sudul Banatului se vor atinge valori in general de 38...40 de grade. Noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...22 de grade.

Valul de caldura va persista si saptamana viitoare.”, avertizeaza ANM.

Cum va fi vremea in Bucuresti

In intervalul  13 iulie, ora 10:00 – 16 iulie, ora 21:00, va persista valul de caldura in Capitala. Va fi canicula si disconfort termic accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime vor fi de 35....37 de grade, iar in dupa-amiaza zilei de joi (13 iulie) se va situa in jurul valorii de 39 de grade. Minimele termice vor fi de 19...22 de grade. Probabilitatea pentru manifestari ale instabilitatii atmosferice va fi mai ridicata in cursul serii si al noptii de 13 iulie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea