Social

# decese bebelusi #mortalitate infantila #uniunea europeana #romania

Romania, campioana la moartalitatea infantila. Care sunt judetele cu cele mai multe decese in randul bebelusilor

Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, cu o rata de peste 3 ori mai mare decat media UE. Doua judete din Romania sunt insa fruntase la rata deceselor infantile. Este vorba despre Satu Mare si Tulcea.

Rata medie a mortalitatii infantile la nivelul UE este de 3,3 la mia de copii. In Satul Mare, rata mortalitatii este de 11,1 la mia de locuitori, iar in Tulcea de 10 la mie.

Potrivit cifrelor facute publice de Salvati Copiii, Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din UE, 5,6 la mia de copii nascuti vii, fata de 3,3, media europeana, potrivit celor mai recente date centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020; mai mult insa, sunt judete unde rata mortalitatii infantile este si de peste trei ori mai mare decat media din UE: astfel, mortalitatea infantila a ajuns la 11,1 la mia de copii nascuti vii, in judetul Satu Mare, si la 10 la mie, in judetul Tulcea, arata datele INS pentru anul 2020.

In interiorul Uniunii Europene, Romania este urmata de Bulgaria si Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus se afla Estonia (1,4 la mia de copii nascuti vii) si Finlanda (1,8 la mie).

Harta mortalitatii infantile in Romania

  • Satu Mare - 11,1 la mia de copii nascuti vii;
  • Tulcea - 10 la mie;
  • Olt - 9,6 la mie;
  • Mures - 8,2 la mie;
  • Suceava - 8,2 la mie;
  • Harghita - 7,7 la mie;
  • Mehedinti - 7,6 la mie;
  • Brasov - 7,1 la mie.

In cifre absolute, 1.104 copii cu varsta sub un an au murit in anul 2020 in Romania, multe dintre aceste decese putand fi prevenite prin acces la servicii medicale in timpul sarcinii si prin dotarea maternitatilor si sectiilor de neonatologie cu aparatura medicala performanta. Nevoile transmise de unitatile medicale sunt dintre cele mai diverse: de la ventilatoare neonatale de generatie noua, mese de reanimare la incubatoare si alte echipamente medicale performante.

Desi mortalitatea infantila ramane un capitol sumbru pentru Romania, multe dintre decesele care survin la copii sub un an ar putea fi prevenite prin dotarea maternitatilor si sectiilor de pediatrie cu echipamente medicale performante si prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii.

Organizatia Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra disparitatilor mari dintre judetele tarii si face un apel pentru dotarea urgenta a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit.

In ciuda unor progrese evidente, Romania continua sa se mentina pe primele locuri in UE27 in ceea ce priveste rata mortalitatii la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns in 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 nascuti vii) fiind practic similara cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.

Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar in 2022, Salvati Copiii a dotat peste 50 de unitati medicale cu echipamente performante, asigurand supravietuirea si tratamentul adecvat pentru cel putin 40.000 de copii.

"Atunci cand vine vorba despre salvarea vietii unui prematur, fiecare secunda e vitala, de aceea e crucial ca medicii sa aiba la indemana aparatura medicala performanta. Pentru a putea dota toate maternitatile si sectiile de terapie intensiva neonatala cu incubatoare, cu ventilatoare de suport respirator, fiecare donatie conteaza. De aceea este atat de important acest mecanism de directionare a 20% din impozitul pe profit: pentru ca inseamna, direct, investitie in viata", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem in maternitati, Salvati Copiii lanseaza un apel catre companiile din Romania de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor (sectii de Neonatologie, Terapie Intensiva Neonatala, Obstetrica-Ginecologie) si a spitalelor si sectiilor de pediatrie.

Persoanele juridice care doresc sa sprijine acest demers pot descarca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizatiei de pe site-ul Salvati Copiii. Platile trebuie facute pana la 31 decembrie 2022.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea