Social

# craciun america #craciun #america

Cum se sarbatoreste Craciunul si Anul Nou in America

Decembrie este luna cadourilor, a traditiilor si a momentelor speciale alaturi de cei dragi. Fiecare tara are propriile obiceiuri de Craciun, asa ca a venit momentul sa descoperi cum se celebreaza sezonul festiv peste ocean.

Craciunul in America este sarbatorit cu fast in fiecare stat, insa traditiile pot sa difere in functie de zona. Cu toate acestea, exista o serie de ritualuri pastrate din generatie in generatie de majoritatea locuitorilor din State. 

Cum simt americanii ca se apropie perioada Craciunului? Printr-o scrisoare! Da, ai auzit bine: startul sezonului festiv se da atunci cand apropiatii incep sa trimita scrisori cu urari si aprecieri pentru momentele petrecute de-a lungul anului. Totodata, se pastreaza traditia colindatului in randul copiilor, iar diverse coruri desfasoara concerte de colinde pe toata perioada lunii decembrie. In plus, americanii isi decoreaza casele cu luminite, oameni de zapada, reni si alte elemente festive, ceea ce transforma cartierele din SUA in adevarate taramuri de basm. 

In Ajunul Craciunului americanii obisnuiesc sa pregateasca fursecuri si un pahar cu lapte pentru Mos Craciun, acestea fiind asezate langa un ciorap decorativ agatat de semineu. Legenda spune ca Mos Craciun va cobori pe hornul casei pentru a lasa cadouri copiilor cuminti. 

Daca aruncam un ochi peste traditiile din diverse regiuni, aflam ca in sud-vestul Statelor Unite ale Americii exista ceremonii numite „luminarias” sau „farolitos” in cadrul carora saci de hartie sunt decupati si umpluti partial cu nisip, deasupra fiind pusa o lumanare. Acestea sunt aprinse pe 24 decembrie si sunt asezate pe marginile potecilor caselor. Din punct de vedere spiritual, acest ritual semnifica „iluminarea drumului” pentru locul unde Fecioara Maria si Sf. Iosif urmeaza sa se aseze. Tot in Ajun, in sudul Louisianei, familiile din micile comunitati de pe malul raului Mississippi aprind focuri de tabara de-a lungul digurilor pentru a-l ajuta pe Mos Craciun sa gaseasca drumul spre casele copiilor.

Si cum nu e Craciun fara o masa delicioasa, traditiile culinare americane sunt variate. Dupa ce se ofera cadourile de sub brad, pe masa se pun diferite preparate traditionale precum friptura de curcan, sunca, cartofii dulci, sosul de merisoare, fursecurile sau placinta cu mere. 

Cand vine vorba despre trecerea in noul an, spectacole cu focuri de artificii impresionante sunt organizate in aproape fiecare stat. Pe lista traditiilor de Anul Nou se numara si coborarea unei bile imense de 700 kg in Times Square la miezul noptii pentru a marca trecerea in noul an, numaratoarea inversa inainte de miezul noptii, dar si prepararea de Hoppin'John, o mancare traditionala din sud, pe baza de mazare, orez si carne de porc. 

Surse: whychristmas.com, howlanders.com, blog.lingoda.com, newyearwiki.com

FOTO: delicious-usa.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea