Social

#repartitoare obligatorii #repartitoare caldura #repartitoare

Repartitoarele de caldura, obligatorii pana la finalul lunii decembrie. Amenzi de pana la 1.000 de lei pentru cei care nu se conformeaza

Romanii mai au doua luni la dispozitie pentru a monta repartitoare individuale la calorifere. Termenul limita este 31 decembrie 2023, potrivit Legii eficientei energetice. Cei care nu se conformeaza vor plati amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.

 

Exista insa o problema. Romanii care vor sa-si monteze astfel de echipamente nu pot face nimic, deoarece doar asociatiile de proprietari pot incheia contracte cu furnizorii de repartitoare. Prin urmare, daca asociatia nu face acest demers, proprietarii nu isi pot achizitiona repartitoare individuale. Iar multe asociatii blocheaza aceste investitii deoarece “Exista un mit urban ca platim mai mult daca avem repartitoare”, sustine Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari „Habitat”.

Asta, in ciuda faptului ca legea prevede foarte clar ca repartitoarele sunt obligatorii!

"In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica in sistem de distributie orizontala este obligatorie montarea sistemelor de masurare pana la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit", se arata in actul normativ.

Amenzile, luate de proprietari, nu de asociatie

In ciuda faptului ca, de multe ori, Asociatia de Proprietari este cea care blocheaza instalarea de rapartitoare, proprietarii sunt cei care vor plati amenzile, nu asociatia. Iar amenzile sunt cuprinse intre 500 si 1.000 de lei.

”Insa cei care decid in cadrul asociatiei trebuie sa isi asume ca aceasta decizie nu este in conformitate cu legea. Daca termenul de 31 decembrie 2023 nu se respecta, urmatorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primariei sa ceara asociatiei de proprietari situatia contorizarii la nivel de condominiu si la nivel de asociatie si acest compartiment propune autoritatii locale aplicarea de sanctiuni. Deci faptul ca cineva incearca sa se opuna dorintei unui proprietar de a respecta legea are niste efecte. Nu se poate merge la nesfarsit ca nu vrea asociatia”, spune Ticuta Hristov, expert in cadrul ANRE, potrivit antena3.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea